fbpx
Strona głównaCenyRynek jaj spożywczychGroźne dla zdrowia związki wykryte w duńskich jajach ekologicznych

Groźne dla zdrowia związki wykryte w duńskich jajach ekologicznych

Duński Narodowy Instytut Żywności w badaniu przeprowadzonym we współpracy z Duńską Administracją ds. Weterynarii i Żywności wykrył w “ekologicznych” jajach z duńskich ferm szkodliwe dla zdrowia związki perfluoroalkilowe (PFAS).

Związki perfluoroalkilowe w wyższych stężeniach mogą wpływać na rozwój płodu oraz powodować szereg schorzeń, w tym m.in. choroby tarczycy, wątroby czy raka nerek i jąder. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił na początku tego roku tolerowane tygodniowe spożycie sumy czterech określonych związków należących do grupy PFAS na 4,4 nanogramy na 1 kg masy ciała, tymczasem u dzieci spożywających jaja 5-6 razy tygodniowo norma ta mogła być przekraczana ponad dwukrotnie. 

Wg duńskich służb szkodliwe związki znalazły się w jajach wraz z mączką rybną, która w Danii stanowi paszę dla kur w gospodarstwach ekologicznych.

Problem został już zgłoszony do odpowiednich organów Unii Europejskiej, a firmy paszowe odpowiadające za dostarczenie zanieczyszczonej szkodliwymi związkami paszy zobowiązały się do usunięcia jej z rynku.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.