Duński Narodowy Instytut Żywności w badaniu przeprowadzonym we współpracy z Duńską Administracją ds. Weterynarii i Żywności wykrył w “ekologicznych” jajach z duńskich ferm szkodliwe dla zdrowia związki perfluoroalkilowe (PFAS).
Związki perfluoroalkilowe w wyższych stężeniach mogą wpływać na rozwój płodu oraz powodować szereg schorzeń, w tym m.in. choroby tarczycy, wątroby czy raka nerek i jąder. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił na początku tego roku tolerowane tygodniowe spożycie sumy czterech określonych związków należących do grupy PFAS na 4,4 nanogramy na 1 kg masy ciała, tymczasem u dzieci spożywających jaja 5-6 razy tygodniowo norma ta mogła być przekraczana ponad dwukrotnie.
Wg duńskich służb szkodliwe związki znalazły się w jajach wraz z mączką rybną, która w Danii stanowi paszę dla kur w gospodarstwach ekologicznych.
Problem został już zgłoszony do odpowiednich organów Unii Europejskiej, a firmy paszowe odpowiadające za dostarczenie zanieczyszczonej szkodliwymi związkami paszy zobowiązały się do usunięcia jej z rynku.