Główny Lekarz Weterynarii apeluje do rolników z terenów objętych powodzią o zgłaszanie do odpowiednich organów administracyjnych wszelkich przypadków padnięć i zachorowań zwierząt. W apelu znajdują się również zalecenia dotyczące właściwego zachowania się hodowców w sytuacji klęski żywiołowej.
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do podmiotów objętych nadzorem Inspekcji
Weterynaryjnej, zlokalizowanych na terenach objętych stanem klęski żywiołowej, aby:
– zgłaszać padnięcia zwierząt do powiatowego lekarza weterynarii lub właściwego miejscowo wójta, burmistrza bądź prezydenta miasta,
– zgłaszać zachorowania u zwierząt lekarzom weterynarii wolnej praktyki świadczących usługi w ramach zakładów leczniczych dla zwierząt lub powiatowemu lekarzowi weterynarii lub wójtowi, burmistrzowi bądź prezydentowi miasta,
– odizolować podejrzane lub chore zwierzęta od pozostałych zwierząt, a następnie powiadomić o ich zachorowaniu lekarza weterynarii lub wójta / burmistrza / prezydenta miasta,
– unikać kontaktu ludzi i zwierząt ze zwłokami zwierzęcymi oraz zalaną, zepsutą lub zapleśniałą karmą/paszą. Zwierzęta padłe muszą zostać zutylizowane, a zalana, zepsuta lub zapleśniała karma/pasza nie może być użyta do skarmiania zwierząt,
– oczyścić i zdezynfekować pomieszczenia inwentarskie, które uległy zlaniu, przed ponownym wprowadzeniem zwierząt. Usunięty nawóz należy ułożyć w pryzmy w celu biotermicznego odkażenia albo przekazać do utylizacji przez uprawnione podmioty,
– nie karmić zwierząt karmą/paszą zalaną lub zawilgoconą, gdyż może stanowić to zagrożenie dla ich zdrowia, a nawet prowadzić do ich śmierci,
– poić zwierzęta wyłącznie wodą zdatną do picia,
– nie przekarmiać zwierząt – ilość karmy/paszy i wody podawanej początkowo zwierzętom wygłodzonym powinna być ograniczona. Dawka pokarmowa powinna być zwiększana stopniowo (w ciągu kilku dni),
– zgłaszać właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii wszelkie zdarzenia dotyczące prowadzonej działalności, a związane z powodzią (straty w produkcji zwierzęcej, wstrzymanie lub przerwa w produkcji, straty magazynow wyprodukowanych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego).
– Aby usprawnić wznowienie produkcji albo ułatwić późniejsze ubieganie się o rekompensaty z tytułu strat poniesionych w związku z powodzią, powiatowi lekarze weterynarii, będą prowadzili w ramach swoich kompetencji kontrole wyłącznie w trybie doraźnym. W trakcie kontroli Inspekcja Weterynaryjna określi stan faktyczny w nadzorowanej działalności i udokumentuje ustalenia z kontroli w protokole.
źródło: Główny Inspektorat Weterynarii