GIW bada mięso z Irlandii

0
356

Trwają kontrole zakładów produkcyjnych, do których trafiło irlandzkie mięso podejrzane o skażenie dioksynami. Jak poinformował w najnowszym komunikacie Główny Lekarz Weterynarii, kontrola obejmuje 28 zakładów w 9 województwach.

W wyniku kontroli zatrzymano już ponad 38 ton mięsa. Najwięcej, bo aż 26 ton w woj. łódzkim. Nie udało się zbadać mięsa na Kujawach, gdyż trafiło ono do obrotu. Lekarze stwierdzili również, że ok. 20 ton mięsa podejrzanego o skażenie zostało przewiezione na teren woj. lubelskiego.

Jak poinformował GIW, listy dystrybucyjne produktów, które trafiły już do obrotu są w trakcie tworzenia i na bieżąco przekazywane właściwym miejscowo Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym, w celu wycofywania ich ze sklepów.

MS/Wrp.pl