Francuska agencja ds. bezpieczeństwa żywności – AFSSA opracowała nowy test na wykrycie wirusa nowej grypy (tzw. świńskiej”) u zwierząt, jak podaje Agra Europe Weekly. Przygotowano również ocenę ryzyka przenoszenia się wirusa między ludźmi a zwierzętami oraz opracowano środki w zakresie bioasekuracji i prewencji dla gospodarstw hodowlanych.”
Nowy test, opracowany we współpracy z Instytutem Pasteura, będzie udostępniony laboratoriom weterynaryjnym w celu odróżnienia nowego wirusa od innych typów wirusa grypy, oświadczyła w komunikacie podanym 3 listopada francuska agencja. AFSSA uważa również, że przypadki nowej grypy u trzody chlewnej na świecie są wynikiem zakażenia zwierząt przez ludzi. Choroba może przenosić się ze zwierząt na ludzi drogą kropelkową, nie ma jednak ryzyka zakażenia chorobą w wyniku konsumpcji mięsa wieprzowego i jego przetworów.
Opracowania AFSSA dotyczą też działań prewencyjnych, które mają polegać na utworzeniu krajowej sieci nadzoru epidemiologicznego w odniesieniu do wirusa grypy u trzody chlewnej. Ta sieć miałaby współpracować z istniejącymi już odpowiednimi sieciami w zakresie wirusów występujących u ludzi i drobiu. Zdaniem agencji wskazane byłoby zastosowanie powszechnych szczepień dla hodowców trzody przeciwko wirusowi nowej grypy.