Francuskie plany zawładnięcia rynkiem cukru?

Francuski koncern cukrowniczy Tereos stworzył firmę zależną Tereos Commodities, która ma skupić się na międzynarodowym handlu białym cukrem. Do 2020 roku chce on kontrolować 15% światowego handlu tym produktem.

Decyzja jest podyktowana zniesieniem kwot produkcyjnych na cukier w UE z końcem października 2017 roku. Do 2020 roku firma chce kontrolować 15% światowego handlu białym cukrem. Obecnie jej udział wynosi 7-8%. Do prowadzenia nowej firmy, Tereos zatrudnił Patricka Deana, który pracował jako szef ds. cukru w Louis Dreyfus Commodities.

Tereos zamierza zwiększyć produkcję cukru o 20% do 2017 roku, by mieć lepszą pozycję na rynku i skorzystać w prognozowanego wzrostu globalnej konsumpcji cukru, którego tempo szacuje na 2-3% rocznie. Obecnie nie tylko produkcja, ale także eksport cukru z UE jest ograniczony – wywóz do 1,37 mln ton ustaleniami WTO.

Po zniesieniu kwot produkcyjnych mają przestać też obowiązywać restrykcje eksportowe, które wprowadzono ze względu na istniejące w UE formy wsparcia produkcji. Francji przysługuje kwota produkcyjna w wysokości 3 mln ton i w ostatnich latach była przekraczana średnio o 40-50%.

Tereos inwestuje także w Brazylii i Afryce. Nowa firma ma skupić się na aktywności w Północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. Tereos jest piątym największym na świecie producentem cukru. Zajmuje się również produkcją bioetanolu i skrobi. Na całym świecie ma 35 zakładów. We Francji koncern należy do 12 tysięcy plantatorów buraków cukrowych.
Tereos jest drugim unijnym koncernem cukrowniczym, który zamierza inwestować na całym świecie. W 2012 roku niemiecki Suedzucker wykupił udziały w zajmującym się międzynarodowym handlem cukrem EDF Man.

Renata Struzik, źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reueters