fbpx

Francja na straży mięsa. Zakaz nazywania białek roślinnych „mięsnymi nazwami”

Francja wprowadziła zakaz etykietowania białek roślinnych „mięsnymi nazwami”. Chodzi o alternatywne produkty dla mięsa konwencjonalnego wytworzone ze składników roślinnych.

– Od 2022 roku zabrania się stosowania w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego takich nazw jak „stek”, „kiełbasa” czy „kurczak”. Francja jest pierwszym krajem w UE który wprowadził takie prawo. Dozwolone jednak będzie używanie w etykietowaniu słowa „burger”. Do przestrzegania nowej legislacji zobowiązani będą wyłącznie francuscy producenci. Ograniczenia nie obowiązują importerów – informuje Krajowa Izba Producentów drobiu i Pasz.

Dowiedzieliśmy się, że decyzją francuskiego rządu nie są zachwyceni producenci tych towarów. Jak podaje KIPDIP działania te spotkały się z dużą krytyką firm wytwarzających roślinną żywność, są bowiem postrzegane jako wymierzone przeciwko lokalnej produkcji przy jednoczesnym zignorowaniu przestrzegania nowych zasad w stosunku do żywności importowanej.

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.