Francja wprowadziła zakaz etykietowania białek roślinnych „mięsnymi nazwami”. Chodzi o alternatywne produkty dla mięsa konwencjonalnego wytworzone ze składników roślinnych.
– Od 2022 roku zabrania się stosowania w odniesieniu do żywności pochodzenia roślinnego takich nazw jak „stek”, „kiełbasa” czy „kurczak”. Francja jest pierwszym krajem w UE który wprowadził takie prawo. Dozwolone jednak będzie używanie w etykietowaniu słowa „burger”. Do przestrzegania nowej legislacji zobowiązani będą wyłącznie francuscy producenci. Ograniczenia nie obowiązują importerów – informuje Krajowa Izba Producentów drobiu i Pasz.
Dowiedzieliśmy się, że decyzją francuskiego rządu nie są zachwyceni producenci tych towarów. Jak podaje KIPDIP działania te spotkały się z dużą krytyką firm wytwarzających roślinną żywność, są bowiem postrzegane jako wymierzone przeciwko lokalnej produkcji przy jednoczesnym zignorowaniu przestrzegania nowych zasad w stosunku do żywności importowanej.