fbpx

Ferma 2016

Trwają przygotowania do kolejnej edycji Targów Ferma organizowanych w dniach 19 – 21 luty przez DLG AgroFood w hali Expo w Łodzi oraz sąsiadującej z nią hali MOSiR. Wybór na miejsce targów stolicy województwa łódzkiego nie jest przypadkowy, ponieważ jej dogodne położenie sprawia, że co roku odwiedza je kilkanaście tysięcy hodowców bydła, świń i drobiu z całej Polski. W tym roku swoją ofertę na ponad 15 000 metrach kwadratowych prezentować będzie ponad 250 wystawców całej Polski oraz zagranicy.

Targi to jednak nie tylko ekspozycja firm, ogromnym magnesem dla hodowców są konferencje naukowo-techniczne (Forum Hodowli Bydła – Produkcja mleka i żywca wieprzowego i Forum Hodowli Trzody Chlewnej).
 
Podczas targów spróbować będzie można również doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny. Organizatorzy spodziewają się ponad 30 000 gości. 
 
Konferencje naukowo-techniczne towarzyszące targom FERMA 2016
 
FORUM HODOWLI BYDŁA – PRODUKCJI MLEKA I ŻYWCA WOŁOWEGO
 
Piątek 19.02.2016
 
Sala A

11:00 – 11:30

prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski, UR Kraków Dlaczego krowy żyją tak krótko? Różne „barwy” brakowania krów

11:30 – 12:00

Steffi Wille-Sonk – EDF e.V. (European Dairy Farmers) – Międzynarodowa Analiza Porównawcza Gospodarstw Mlecznych – czego możemy się od siebie nawzajem nauczyć ?

12:00 – 13:00

red. Radosław Iwański – Hodowla i Chów Bydła DEBATA: „Okiełznać chwiejny rynek mleka – jak zarządzać produkcją mleka?”

13:00 – 13:30

dr hab. Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM Warszawa – Brakowanie, długowieczność i produkcja życiowa w raportach z oceny wartości użytkowej bydła

13:30 – 14:00

dr Paweł Górka, UR Kraków – Wpływ odchowu cieląt na okres użytkowana krów

14:00 – 14:30

dr Zbigniew Lach, OHZ Osięciny – Czynniki decydujące o długowieczności krów – przykład z OHZ Osięciny

 

Sala B
moderator: prof. dr hab. Jan Twardoń

11:00 – 11:30

prof. dr hab. Jan Twardoń, UP Wrocław – Rozród a ilość i jakość mleka u krów

11:30 – 12:00

prof. dr hab. Sławomir Zduńczyk, UW-M Olsztyn – Podkliniczne zapalenie wymienia – problem zawsze aktualny w stadach krów

12:00 – 12:30

dr Grzegorz J. Dejneka, UP Wrocław – Wpływ środowiska na występowanie mastitis u krów

12:30 – 13:00

Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła, Blattin Polska Sp. z o.o. – Wozy paszowe – poziomy czy pionowy, jaki wybrać?

13:00 – 13:30

prof. Gulio Gabaldo, Agrocomplex Sp. z o.o. – Stosowanie produktów pochodzenia naturalnego, otrzymywanych w oparciu o innowacyjną technologię FAP – w celu poprawy płodności u krów mlecznych

 

Sobota 20.02.2016
 
Sala A
moderator: dr hab. Tomasz Strabel
Sobota 20.02.2016
 

11:00 – 11:30

dr hab. Tomasz Strabel, UP Poznań Aktualne kierunki w doskonaleniu cech zdrowia i płodności krów

11:30 – 12:00

prof. dr hab. Włodzimierz Nowak – UP Poznań Nowe trendy w żywieniu cieląt i odchowie jałówek

12:00 – 12:30

dr Marcin Pszczoła, UP Poznań Emisja metanu przez krowy – ekologia czy jednak ekonomia?

12:30 – 13:00

Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła Blattin Polska Sp. z o.o.Wozy paszowe – poziomy czy pionowy, jaki wybrać?

13:00 – 13:30

prof. Gulio Gabaldo – Agrocomplex Sp. z o.o. – Stosowanie produktów pochodzenia naturalnego, otrzymywanych w oparciu o innowacyjną technologię FAP – w celu poprawy płodności u krów mlecznych

13:30 – 14:00

Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi DEBATA: „Wspólna Polityka Rolna – rolnictwo dziś i jutro”

 

Sala B
moderator: prof. dr hab. Piotr Goliński

11:00 – 11:30

prof. dr hab. Piotr Goliński, UP Poznań – Produkcja pasz z użytków zielonych w świetle zmian klimatycznych

11:30 – 12:00

prof. dr hab. Roman Łyszczarz, UT-P Bydgoszcz – Wartość użytkowa zbiorowisk łąkowo-pastwiskowych i ich renowacja z wykorzystaniem autorskich mieszanek siewnych

12:00 – 12:30

Artur Grześkowiak, KMK Agro Środa Wlkp. – Nawodniania deszczowniane na łąkach i pastwiskach i ich efektywność

 

 

 

 

 

 

 

Sala D
moderator: red. Marcin Jajor, topagrar Polska
Polski sektor wołowiny – jak wykorzystać szansę na rozwój?

11:00 – 11:45

red. Grzegorz Ignaczewski,  topagrar Polska – Unijne dotacje na wsparcie rozwoju produkcji wołowiny

11:45 – 12:00

red. Marcin Jajor – topagrar Polska – Rynek wołowiny – szanse i zagrożenia

12:00 – 13:00

Redakcja topagrar DEBATA: „Polska wołowina – perspektywy rozwoju”

13:00 – 13:45

dr Ryszard Kujawiak, Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt, 
Doświadczenia Sano Agrar Institut w żywieniu krów w obecnej sytuacji paszowej                                                                                

 
 
FORUM HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ
 
Piątek 19.02.2016
 
Sala C
moderator: dr inż. Tadeusz Blicharski

11:00 – 11:30

dr inż. Tadeusz Blicharski, PZHiPTCh „POLSUS ” – Europejskie i krajowe trendy w branży trzody chlewnej

11:30 – 12:00

Krystian Antkowiak, EW Nutrition Sp. z o. o. – Żywienie świń w aspekcie profilaktyki w walce z beztlenowcami

12:00 – 12:30

Mariusz Tatka, CDR Brwinów – Możliwości dofinansowania inwestycji w ramach PROW 2014 – 2020 z uwzględnianiem wymagań dotyczących dobrostanu świń

12:30 – 13:00

Michał Dudek, PPHU MAXYGEN Export–Import –  Nie tylko genetyka decyduje o sukcesie w chowie i hodowli trzody chlewnej

 

Sala C
moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

10:30 – 11:00

prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, PIW Puławy – Aktualna sytuacja epizootyczna w zakresie afrykańskiego pomoru świń w Polsce

11:00 – 11:30

dr Arkadiusz Dors,  PIW Puławy – Stan i tendencje w produkcji trzody chlewnej w Polsce

11:30 – 12:00

dr Marian Porowski,  PIW Puławy – Czy dostatecznie znamy wszystkie procedury dezynfekcji i ich wpływ na status zdrowotny stada?                                                               

12:00 – 12:45

Sesja: Czy mamy szansę na odbudowę pozycji Polski w produkcji świń ? Redakcja topagrar Polska DEBATA: „Tucz kontraktowy, czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce ?

12:45 – 13:30

red. Grzegorz Ignaczewski, Top Agrar Polska Wykorzystanie unijnego wsparcia z PROW 2014 – 2020 w rozwoju produkcji świń w Polsce

 

FORUM HODOWLI DROBIU
 
Piątek 19.02.2016
 
Sala D
moderator: Barbara Ulatowska, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

11:00 – 11:30

Karolina Florek,  Główny Inspektorat Weterynarii – Program zwalczania Salmonelli – praktyczne wskazówki dla producentów drobiu i jaj                                                                                      

11:30 – 12:00

prof. dr hab. Andrzej Posyniak, PIW – PIB Zakład Farmakologii i Toksykologii – Wykrywanie substancji niepożądanych w żywności i paszach

12:00 – 12:30

dr hab. Krzysztof Śmietanka, prof.zw. PIW – PIB Zakład Chorób Drobiu – Grypa ptaków – nieustanne zagrożenie dla produkcji drobiarskiej

 

Sobota 20.02.2016
 
Sala B
Dzień z  producentem systemów kontroli oraz wyposażenia budynków inwentarskich
 

12:30

Przywitanie gości

12:40 – 13:10

Paulo Ribeiro, właściciel marki Tecsisel oraz Michał Dąbrowski, CEO KG International -Prezentacja systemu, Zintegrowane podejście do zarządzania fermą, systemu wentylacji poprzecznej

13:10 – 13:40

prof. dr hab. inż. Joanna Sobczak, ITP Falenty O/Poznań – System kontroli i zarządzania hodowlą firmy Tecsisel a inne systemy dostępne na polskim rynku

13:40 – 14:00

oferta ubezpieczenia ferm drobiu – Zależność pomiędzy system zarządzania, wodnym systemem grzewczym i jakością stosowanego sprzętu a bezpieczeństwem i wysokością składki ubezpieczeniowej

14:00 – 14:30

lek. wet. mgr inż. Katarzyna Przewoska Wpływ złego środowiska w hali produkcyjnej na choroby i nieefektywną produkcję

14:30 – 14:50

oferta leasingowa dla ferm drobiu – Finansowanie inwestycji na rynku Agro – szanse i zagrożenia. Rok 2016 – nowe możliwości i obowiązki

14:50

Podsumowanie konferencji: rozmowy z prelegentami, wolne wnioski, dyskusja

 

Obi oba
 
McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.