Trwają przygotowania do kolejnej edycji Targów Ferma organizowanych w dniach 19 – 21 luty przez DLG AgroFood w hali Expo w Łodzi oraz sąsiadującej z nią hali MOSiR. Wybór na miejsce targów stolicy województwa łódzkiego nie jest przypadkowy, ponieważ jej dogodne położenie sprawia, że co roku odwiedza je kilkanaście tysięcy hodowców bydła, świń i drobiu z całej Polski. W tym roku swoją ofertę na ponad 15 000 metrach kwadratowych prezentować będzie ponad 250 wystawców całej Polski oraz zagranicy.
11:00 – 11:30 |
prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski, UR Kraków Dlaczego krowy żyją tak krótko? Różne „barwy” brakowania krów |
11:30 – 12:00 |
Steffi Wille-Sonk – EDF e.V. (European Dairy Farmers) – Międzynarodowa Analiza Porównawcza Gospodarstw Mlecznych – czego możemy się od siebie nawzajem nauczyć ? |
12:00 – 13:00 |
red. Radosław Iwański – Hodowla i Chów Bydła DEBATA: „Okiełznać chwiejny rynek mleka – jak zarządzać produkcją mleka?” |
13:00 – 13:30 |
dr hab. Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM Warszawa – Brakowanie, długowieczność i produkcja życiowa w raportach z oceny wartości użytkowej bydła |
13:30 – 14:00 |
dr Paweł Górka, UR Kraków – Wpływ odchowu cieląt na okres użytkowana krów |
14:00 – 14:30 |
dr Zbigniew Lach, OHZ Osięciny – Czynniki decydujące o długowieczności krów – przykład z OHZ Osięciny |
11:00 – 11:30 |
prof. dr hab. Jan Twardoń, UP Wrocław – Rozród a ilość i jakość mleka u krów |
11:30 – 12:00 |
prof. dr hab. Sławomir Zduńczyk, UW-M Olsztyn – Podkliniczne zapalenie wymienia – problem zawsze aktualny w stadach krów |
12:00 – 12:30 |
dr Grzegorz J. Dejneka, UP Wrocław – Wpływ środowiska na występowanie mastitis u krów |
12:30 – 13:00 |
Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła, Blattin Polska Sp. z o.o. – Wozy paszowe – poziomy czy pionowy, jaki wybrać? |
13:00 – 13:30 |
prof. Gulio Gabaldo, Agrocomplex Sp. z o.o. – Stosowanie produktów pochodzenia naturalnego, otrzymywanych w oparciu o innowacyjną technologię FAP – w celu poprawy płodności u krów mlecznych |
11:00 – 11:30 |
dr hab. Tomasz Strabel, UP Poznań Aktualne kierunki w doskonaleniu cech zdrowia i płodności krów |
11:30 – 12:00 |
prof. dr hab. Włodzimierz Nowak – UP Poznań Nowe trendy w żywieniu cieląt i odchowie jałówek |
12:00 – 12:30 |
dr Marcin Pszczoła, UP Poznań Emisja metanu przez krowy – ekologia czy jednak ekonomia? |
12:30 – 13:00 |
Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła Blattin Polska Sp. z o.o.Wozy paszowe – poziomy czy pionowy, jaki wybrać? |
13:00 – 13:30 |
prof. Gulio Gabaldo – Agrocomplex Sp. z o.o. – Stosowanie produktów pochodzenia naturalnego, otrzymywanych w oparciu o innowacyjną technologię FAP – w celu poprawy płodności u krów mlecznych |
13:30 – 14:00 |
Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi DEBATA: „Wspólna Polityka Rolna – rolnictwo dziś i jutro” |
11:00 – 11:30 |
prof. dr hab. Piotr Goliński, UP Poznań – Produkcja pasz z użytków zielonych w świetle zmian klimatycznych |
11:30 – 12:00 |
prof. dr hab. Roman Łyszczarz, UT-P Bydgoszcz – Wartość użytkowa zbiorowisk łąkowo-pastwiskowych i ich renowacja z wykorzystaniem autorskich mieszanek siewnych |
12:00 – 12:30 |
Artur Grześkowiak, KMK Agro Środa Wlkp. – Nawodniania deszczowniane na łąkach i pastwiskach i ich efektywność |
11:00 – 11:45 |
red. Grzegorz Ignaczewski, topagrar Polska – Unijne dotacje na wsparcie rozwoju produkcji wołowiny |
11:45 – 12:00 |
red. Marcin Jajor – topagrar Polska – Rynek wołowiny – szanse i zagrożenia |
12:00 – 13:00 |
Redakcja topagrar DEBATA: „Polska wołowina – perspektywy rozwoju” |
13:00 – 13:45 |
dr Ryszard Kujawiak, Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt, |
11:00 – 11:30 |
dr inż. Tadeusz Blicharski, PZHiPTCh „POLSUS ” – Europejskie i krajowe trendy w branży trzody chlewnej |
11:30 – 12:00 |
Krystian Antkowiak, EW Nutrition Sp. z o. o. – Żywienie świń w aspekcie profilaktyki w walce z beztlenowcami |
12:00 – 12:30 |
Mariusz Tatka, CDR Brwinów – Możliwości dofinansowania inwestycji w ramach PROW 2014 – 2020 z uwzględnianiem wymagań dotyczących dobrostanu świń |
12:30 – 13:00 |
Michał Dudek, PPHU MAXYGEN Export–Import – Nie tylko genetyka decyduje o sukcesie w chowie i hodowli trzody chlewnej |
10:30 – 11:00 |
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, PIW Puławy – Aktualna sytuacja epizootyczna w zakresie afrykańskiego pomoru świń w Polsce |
11:00 – 11:30 |
dr Arkadiusz Dors, PIW Puławy – Stan i tendencje w produkcji trzody chlewnej w Polsce |
11:30 – 12:00 |
dr Marian Porowski, PIW Puławy – Czy dostatecznie znamy wszystkie procedury dezynfekcji i ich wpływ na status zdrowotny stada? |
12:00 – 12:45 |
Sesja: Czy mamy szansę na odbudowę pozycji Polski w produkcji świń ? Redakcja topagrar Polska DEBATA: „Tucz kontraktowy, czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce ? |
12:45 – 13:30 |
red. Grzegorz Ignaczewski, Top Agrar Polska Wykorzystanie unijnego wsparcia z PROW 2014 – 2020 w rozwoju produkcji świń w Polsce |
11:00 – 11:30 |
Karolina Florek, Główny Inspektorat Weterynarii – Program zwalczania Salmonelli – praktyczne wskazówki dla producentów drobiu i jaj |
11:30 – 12:00 |
prof. dr hab. Andrzej Posyniak, PIW – PIB Zakład Farmakologii i Toksykologii – Wykrywanie substancji niepożądanych w żywności i paszach |
12:00 – 12:30 |
dr hab. Krzysztof Śmietanka, prof.zw. PIW – PIB Zakład Chorób Drobiu – Grypa ptaków – nieustanne zagrożenie dla produkcji drobiarskiej |
12:30 |
Przywitanie gości |
12:40 – 13:10 |
Paulo Ribeiro, właściciel marki Tecsisel oraz Michał Dąbrowski, CEO KG International -Prezentacja systemu, Zintegrowane podejście do zarządzania fermą, systemu wentylacji poprzecznej |
13:10 – 13:40 |
prof. dr hab. inż. Joanna Sobczak, ITP Falenty O/Poznań – System kontroli i zarządzania hodowlą firmy Tecsisel a inne systemy dostępne na polskim rynku |
13:40 – 14:00 |
oferta ubezpieczenia ferm drobiu – Zależność pomiędzy system zarządzania, wodnym systemem grzewczym i jakością stosowanego sprzętu a bezpieczeństwem i wysokością składki ubezpieczeniowej |
14:00 – 14:30 |
lek. wet. mgr inż. Katarzyna Przewoska Wpływ złego środowiska w hali produkcyjnej na choroby i nieefektywną produkcję |
14:30 – 14:50 |
oferta leasingowa dla ferm drobiu – Finansowanie inwestycji na rynku Agro – szanse i zagrożenia. Rok 2016 – nowe możliwości i obowiązki |
14:50 |
Podsumowanie konferencji: rozmowy z prelegentami, wolne wnioski, dyskusja |