FAO – Trzeci miesiąc z rzędu spadek cen żywności, tanieją oleje

Trzeci raz z rzędu, tym razem w czerwcu br. comiesięczny wskaźnik światowych cen żywności FAO zmniejszył się.

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla czerwca br. był na poziomie 206,0 punktów, czyli o 3,8 pkt. (lub 1,8%) mniej niż w maju br. (Przypominamy, że marcowy indeks wzrósł do 213 pkt. tj. poziomu najwyższego od 10 miesięcy.) Spadek cen był spowodowany głównie spadkiem cen zbóż oraz olejów roślinnych ze względu na globalne optymistyczne perspektywy ich produkcji. Równolegle ceny cukru oraz produktów mleczarskich również spadły, natomiast mięs były dość stabilne.
W czerwcu br. indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 188,9 pkt., czyli 6,4 pkt. (lub 3,3%) mniej wobec maja br. oraz 4,6% pkt. mniej (lub 2,4%) poniżej poziomu czerwca 2013 roku. Spadek tego indeksu odzwierciedla dalszą redukcję cen oleju palmowego do poziomu najniższego od 9 miesięcy na skutek wzrostu sezonowej podaży wraz z ograniczeniem popytu importowego.
Ceny oleju sojowego również spadły do poziomu najniższego od 4 lat ze względu na oczekiwany wzrost podaży wynikający z perspektyw rekordowych zbiorów soi w sezonie 2014/15. Dodatkowo perspektywy dużej podaży słonecznika i rzepaku w sezonie 2014/15 wpłynęły na ten index.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO