Jak informuje serwis e-WGT, światowy wskaźnik cen żywności ustalany przez analityków FAO spadł w styczniu o symboliczne 1,1 pkt do poziomu 131,2 punktów. Nieznacznie, ale jednak wzrósł natomiast indeks cen zbóż – do 147,4 punktu.
Jest to o zaledwie o 0,1 proc. więcej niż w grudniu, ale już o 4,8 proc. więcej rok do roku. Za wzrost wartości indeksu odpowiadają rosnące ceny ryżu (+6,2 proc.) i kukurydzy (+0,5 proc.), spadły zaś ceny pszenicy (-2,5 proc.) i jęczmienia (-1 proc.).
Za wzrost cen ryżu odpowiada przede wszystkim silny popyt w Azji. – Światowe ceny kukurydzy również wzrosły, głównie pod wpływem silnego popytu eksportowego z Brazylii i obaw związanych z suszą w Argentynie, co zrównoważyło spadkowy trend cen eksportowych w USA w warunkach niskiej sprzedaży – informuje e-WGT za FAO.
Spadek cen jęczmienia był determinowany przez spadek cen pszenicy, który utrzymuje się już 3 miesiąc z rzędu przede wszystkim ze względu na dużą podaż z Rosji i Australii.