Fakty i mity o mleku

W ramach Cyklu Konferencji “Fakty i mity o mleku” sfinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka, realizowanego przez Polską Izbę Mleka, 10 lutego dr n. med. Irena Białokoz- Kalinowska, specjalisty chorób dzieci, alergolog spotkała się z uczniami i nauczycielami VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku. Tematem spotkania była rola mleka i jego przetworów w żywieniu dzieci i młodzieży.

Mleko i produkty mleczne obdarzone bogactwem takich składników odżywczych jak: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, magnez, potas i witaminy: A, D, E, K, B12 odgrywają istotną rolę w okresie intensywnego wzrostu oraz rozwoju dzieci i młodzieży. Powinny być stałym elementem codziennego żywienia młodego pokolenia. Wystarczy, że wprowadzimy do diety dzieci i młodzieży dwie szklanki mleka lub wymiennie kefiru, jogurtu bądź dwa plastry sera.

Dlaczego warto pić mleko i spożywać jego produkty? Jakie ma znaczenie w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zapobieganiu otyłości? O czym mówi piramida zdrowego żywienia? Na te i inne pytania odpowiadała ekspert Cyklu Konferencji “Fakty i mity o mleku” – dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, specjalista chorób dzieci, alergolog.

Dr Irena Białokoz-Kalinowska w swoim wystąpieniu skomentowała również wiele stereotypów dotyczących mleka. Związane są głównie z nietolerancją i alergią na ten produkt spożywczy. Dotykają one zaledwie kilku procent populacji dziecięcej. Te problemy jednak w większości przypadków samoistnie ustępują. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony zarówno uczniów jak i kadry pedagogicznej.

Źródło: PIM