Euro 2012 szansą dla promocji polskiej żywności

0
500

Powstała ciekawa inicjatywa Krajowego Stowarzyszenia Promocji Obszarów Wiejskich związana z przyszłymi Mistrzostwami Europy w piłce nożnej Euro 2012. W trakcie XIII Międzynarodowych Targów Ferma Świń i Drobiu 29-31 stycznia 2010 r., zostanie zainicjowany Program podnoszenia standardów produkcji i promocji wysokiej jakości polskiej wieprzowiny, mięsa drobiowego, jaj oraz mleka i serów z myślą o konsumentach krajowych i tych, którzy przyjadą do Polski na Euro 2012.

Program jest skierowany do wszystkich firm oferujących urządzenia, produkty i technologie niezbędne do wytwarzania znakomitej polskiej żywności – od stanowiska w oborze, chlewni czy kurniku do produktu finalnego.

Pomysł spotkał się z poparciem organizacji hodowców i producentów bydła, świń i drobiu. Są nim też zainteresowani organizatorzy Mistrzostw Europy, spółka PL.EURO 2012.

Krajowe Stowarzyszenie Promocji Obszarów Wiejskich przyzna bezpłatnie każdej firmie uczestniczącej w targach Ferma Świń i Drobiu oraz Ferma Bydła, Świadectwo Przystąpienia do Programu oraz znak graficzny, dając prawo do promocji swoich produktów w reklamach i umieszczenia go na wyrobach.

Pomysłodawcy Programu wychodzą z założenia, że wszystkie produkty, technologie oferowane przez firmy prowadzą w końcu do wytworzenia dobrego produktu żywnościowego. Tak więc logo Programu może być umieszczone np. na bateriach klatkowych dla niosek, kojcach dla różnych grup świń, pasz i systemach jej zadawania, poidłach, urządzeniach grzewczych, wentylacyjnych i schładzania, robotach udojowych, systemach podłóg w oborach, chlewniach i kurnikach oraz rożnego rodzaju maszynach.

Rozdanie Świadectw oraz znaków graficznych odbędzie się w obecności mediów z akcentami promocji Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Imprezie towarzyszyć będzie promocja i degustacja najlepszych polskich wędlin, mięsa oraz jaj.

Program oraz znak graficzny promujący polską żywność pochodzenia zwierzęcego, będzie też skierowany do firm przetwórczych – zakładów mięsnych, drobiarskich oraz mleczarni.