W 2014 roku mniej jaj i przetworów jajecznych eksportowaliśmy, ale też o wiele mniej przywieźliśmy do kraju.
Eksport jaj i przetworów jajecznych w 2014 roku obniżył się o 7% do 226 tys. ton, a jego wartość była o 2% niższa i wyniosła 240 mln euro w porównaniu do poprzedniego roku. I, mimo, ze eksportowaliśmy mniej, to saldo w handlu zagranicznym było dodatnie i wzrosło o 0,4% do 188 mln euro. Zawdzięczamy to mniejszej ilości jaj przywiezionych do Polski w ub.r. Spadek importu był dosyć spory – o 22% do 5 tys. ton, przy wydatkach niższych o 12% – 52 mln euro.
Ceny jaj spożywczych w Polsce wyniosły średnio 523,3 zł/100 kg (125 euro/100 kg) i były niższe w porównaniu zarówno do średniej unijnej (-2%), jak i tych z roku 2013 (-3%).
Jaja i przetwory jajeczne z Polski trafiają głównie do krajów unijnych, w tym największymi odbiorcami są Niemcy, Holandia, Włochy i Czechy. Te cztery państwa miały 68% udziału w wartości polskiego eksportu z sektora jaj. Z kolei poza Wspólnotą naszym największym partnerem handlowym jest Irak.
Do Polski, jak już wspomnieliśmy przywieźliśmy w zeszłym roku znacznie mniej jaj i ich przetworów, niż w 2013 roku. Import pochodził również głównie z państw UE, przede wszystkim z Holandii, Niemiec, Francji i Czech – stamtąd pochodziło prawie dwie trzecie wartości całego importu.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA