fbpx

Ekspert Radzi: Zapotrzebowanie roślin na bor i objawy jego niedoboru

Niedobory boru nasilają się w gospodarstwach uprawiających rośliny borolubne, pobierające od 100 do 500 g B/ha, np.: burak i inne okopowe, warzywa, rzepak, rośliny bobowate, tytoń, chmiel, mak, kukurydza, drzewa i krzewy owocowe. Podstawowe zboża pobierają przeciętnie 5 g B/t ziarna, znacznie więcej kukurydza – 20 g/t.

Niemniej wskazana jest także niewielka dawka B (do 50 g) pod  pszenicę, zwłaszcza w okresach z niedoborem wody i wysokich temperaturach podczas formowania pyłku, a więc przed jej wykłoszeniem.

Bor (B) jest najbardziej deficytowym mikroelementem w glebach Polski, bowiem ponad 70% naszych pól wykazuje jego niedobory głównie:

  • na glebach lekkich, a zarazem kwaśnych, skąd jest łatwo wymywany;
  • na glebach zwięźlejszych, wykazujących zasadowy odczyn. Optymalny zakres pH dla dobrej przyswajalności boru wynosi 5,6 – 6,8;
  • na glebach i w okresach suchych (ograniczona ruchliwość w roztworze glebowym)

oraz gorących i słonecznych;

  • na glebach oraz w okresach wilgotnych (łatwe wymywanie) i chłodnych;
  • przy wysokich dawkach N, K i Ca.

Niedobór boru na roślinach objawia się następująco:

  • zahamowanie wzrostu i rozwoju stożków wzrostu łodyg i korzeni. Zamieranie najmłodszych liści buraka, zaś w szczytowej części główki korzenia puste, sczerniałe miejsca, podobnie w  korzeniu  selera;
  • gorsze wykształcenie tkanek przewodzących, czego następstwem jest zachwiana gospodarka wodna i przepływ asymilatów w roślinie;
  • obniżenie zawartości cukru w korzeniach i bulwach roślin okopowych oraz owocach drzew i krzewów;
  • ograniczony rozwój organów generatywnych, głównie tworzenie i jakość pyłku oraz zawiązywanie kwiatów, owoców i nasion;
  • jesienią na rozetach rzepaku karłowate liście sercowe, zaś pozostałe z  czerwonawym przebarwieniem. Podobne objawy występują wiosną na  liściach w górnej części łodygi, która jest często zgrubiała z widocznymi rysami i pęknięciami;
  • na roślinach ziemniaka chloroza najmłodszych liści, łodygi krótkie krzaczaste, z kątów liści  wyrastają obficie pędy boczne. Bulwa szorstka, spękana, na przekroju ciemne plamy;
  • na roślinach kalafiora „róża” luźna, brązowiejąca od zewnątrz ku środkowi, łodyga w   górnej części pusta;
  • podłużne pęknięcia korzeni marchwi, selera, rzodkiewki;
  • luźno ułożone łodygi selera, brunatne plamy na liściach i ogonkach.

Bor nazywany jest „pierwiastkiem młodości” – typowym objawem jego niedoboru jest zamieranie stożka wzrostu (sczerniały wierzchołek pędu). Roślina w takiej sytuacji broni się, wytwarzając w kątach liści pędy boczne, które po pewnym czasie również żółkną i zamierają. Rośliny przestają rosnąć,  starsze liście są jasnozielone, wyraźnie cieńsze, niekiedy pomarszczone, a przy tym sztywne i kruche. Nie zawsze niedobór B objawia się w tak drastycznej formie, często są to objawy utajone, niewidoczne gołym okiem, powodują jednak wyraźne spadki plonów.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.