fbpx

Ekspert Radzi: Jak pH gleby wpływa na przyswajalność składników pokarmowych?

Z kwaśnych gleb na ogół dobrze pobierane są mikroelementy (wyjątkiem jest molibden) oraz saletrzana forma azotu (NO3). Niemniej z gleb bardzo kwaśnych (pH poniżej 5), również niektóre mikroelementy (bor, miedź, cynk) przechodzą w formy trudniej dostępne dla roślin. Z kolei w glebach alkalicznych (pH powyżej 7,2), głównie mikroelementy stają się mniej dostępne dla roślin, z wyjątkiem molibdenu.

Poza tym wysokie pH gleby i związana z tym wysoka zawartość wapnia utrudnia pobieranie z gleby magnezu i fosforu. Ten ostatni zarówno w glebach alkalicznych, jak też kwaśnych,  przechodzi w formy trudno dostępne dla roślin.

Przy stosowaniu wysokich dawek nawozów azotowych dochodzi do stopniowego spadku w kolejnych latach pH gleby, gdyż większość z nich działa zakwaszająco. W największym stopniu: siarczan amonu, następnie mocznik i saletra amonowa, w niewielkim stopniu zakwasza glebę saletrzak, zaś alkalizująco oddziałują rzadko stosowane w uprawie polowej saletry: wapniowa, magnezowa, sodowa i potasowa.

Niedobór magnezu występuje zazwyczaj w lekkich, a zarazem kwaśnych glebach, ale także w zasadowych, z wysoką koncentracją wapnia i potasu (silny antagonizm). W glebach kwaśnych zachodzi ponadto wyraźny antagonizm pomiędzy jonami wodoru i magnezu oraz wodoru i potasu. Makroelementy te są wówczas słabiej zatrzymywane przez kompleks sorpcyjny, co powoduje ich wymywanie z roztworu glebowego. Kwaśny odczyn gleby zaburza więc prawidłowe odżywianie roślin fosforem, potasem, magnezem i molibdenem. Niekorzystnym następstwem zakwaszenia gleb jest też wzrost rozpuszczalności i przyswajalności metali ciężkich, w tym manganu i żelaza oraz bardzo groźnych dla ludzi i zwierząt: kadmu i ołowiu.

Z punktu widzenia dostępności składników pokarmowych z gleby, a przy tym optymalnym dla większości roślin uprawnych, jest odczyn od lekko-kwaśnego do obojętnego, a ściślej pH w KCl w zakresie: 5.1-5,5 (w przypadku gleb bardzo lekkich), poprzez 5,6-6  (dla gleb lekkich), 6,1-6,5 (średniozwięzłych) oraz 6,6-7,2 (zwięzłych). Niemniej rozpatrując szczegółowo poszczególne składniki, optymalne pH dla ich dobrej przyswajalności  zawiera się w następujących przedziałach:

  • dla azotu od 5,6 do ponad 7,5 (w zależności od formy N), w glebach kwaśnych (pH

poniżej 5,6), lepiej przyswajane są jony saletrzane – NO3;

  • dla fosforu od 5,6 do 6,8;
  • dla potasu powyżej 5,5;
  • dla magnezu i wapnia powyżej 6,5;
  • dla siarki powyżej 6,0;
  • dla boru, miedzi i cynku od 5,0 do 6,5, a nawet (niewielki spadek przysw.) do 7,0;
  • dla manganu poniżej 6,5 (im niższe pH tym lepsza przyswajalność);
  • dla żelaza poniżej 6,0 (im niższe pH tym lepsza przyswajalność);
  • dla molibdenu powyżej 6,5 (im wyższe pH tym lepsza przyswajalność).
McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.