fbpx
Strona głównaUprawaKukurydzaEkspert Radzi: Jak pH gleby wpływa na przyswajalność składników pokarmowych?

Ekspert Radzi: Jak pH gleby wpływa na przyswajalność składników pokarmowych?

Z kwaśnych gleb na ogół dobrze pobierane są mikroelementy (wyjątkiem jest molibden) oraz saletrzana forma azotu (NO3). Niemniej z gleb bardzo kwaśnych (pH poniżej 5), również niektóre mikroelementy (bor, miedź, cynk) przechodzą w formy trudniej dostępne dla roślin. Z kolei w glebach alkalicznych (pH powyżej 7,2), głównie mikroelementy stają się mniej dostępne dla roślin, z wyjątkiem molibdenu.

Poza tym wysokie pH gleby i związana z tym wysoka zawartość wapnia utrudnia pobieranie z gleby magnezu i fosforu. Ten ostatni zarówno w glebach alkalicznych, jak też kwaśnych,  przechodzi w formy trudno dostępne dla roślin.

Przy stosowaniu wysokich dawek nawozów azotowych dochodzi do stopniowego spadku w kolejnych latach pH gleby, gdyż większość z nich działa zakwaszająco. W największym stopniu: siarczan amonu, następnie mocznik i saletra amonowa, w niewielkim stopniu zakwasza glebę saletrzak, zaś alkalizująco oddziałują rzadko stosowane w uprawie polowej saletry: wapniowa, magnezowa, sodowa i potasowa.

Niedobór magnezu występuje zazwyczaj w lekkich, a zarazem kwaśnych glebach, ale także w zasadowych, z wysoką koncentracją wapnia i potasu (silny antagonizm). W glebach kwaśnych zachodzi ponadto wyraźny antagonizm pomiędzy jonami wodoru i magnezu oraz wodoru i potasu. Makroelementy te są wówczas słabiej zatrzymywane przez kompleks sorpcyjny, co powoduje ich wymywanie z roztworu glebowego. Kwaśny odczyn gleby zaburza więc prawidłowe odżywianie roślin fosforem, potasem, magnezem i molibdenem. Niekorzystnym następstwem zakwaszenia gleb jest też wzrost rozpuszczalności i przyswajalności metali ciężkich, w tym manganu i żelaza oraz bardzo groźnych dla ludzi i zwierząt: kadmu i ołowiu.

Z punktu widzenia dostępności składników pokarmowych z gleby, a przy tym optymalnym dla większości roślin uprawnych, jest odczyn od lekko-kwaśnego do obojętnego, a ściślej pH w KCl w zakresie: 5.1-5,5 (w przypadku gleb bardzo lekkich), poprzez 5,6-6  (dla gleb lekkich), 6,1-6,5 (średniozwięzłych) oraz 6,6-7,2 (zwięzłych). Niemniej rozpatrując szczegółowo poszczególne składniki, optymalne pH dla ich dobrej przyswajalności  zawiera się w następujących przedziałach:

  • dla azotu od 5,6 do ponad 7,5 (w zależności od formy N), w glebach kwaśnych (pH

poniżej 5,6), lepiej przyswajane są jony saletrzane – NO3;

  • dla fosforu od 5,6 do 6,8;
  • dla potasu powyżej 5,5;
  • dla magnezu i wapnia powyżej 6,5;
  • dla siarki powyżej 6,0;
  • dla boru, miedzi i cynku od 5,0 do 6,5, a nawet (niewielki spadek przysw.) do 7,0;
  • dla manganu poniżej 6,5 (im niższe pH tym lepsza przyswajalność);
  • dla żelaza poniżej 6,0 (im niższe pH tym lepsza przyswajalność);
  • dla molibdenu powyżej 6,5 (im wyższe pH tym lepsza przyswajalność).

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.