Ekologiczny Przysiek

W pierwszych dniach września, a w bieżącym roku w sobotę 8 września, odbyły się kolejne targi ekologiczne na zakończenie lata w ODR Przysiek koło Torunia. Cyklicznie targi i festyn połączono z dożynkami ekologicznymi, Świętem Ziemniaka i piknikiem mięsnym.

Na targach można było posmakować i kupić wszystkie wyroby ekologiczne z Kujaw, czyli chleby, miody, nalewki, dżemy i powidła, owoce, ciasta, swojskie wędliny, ziemniaki oraz podziwiać prezentację rodzimych odmian zwierząt na wystawie hodowlanej (drób, króliki, szynszyle, przepiórki, gołębie, kozy, pawie).
Atrakcją festynu było, jak zawsze, Święto Ziemniaka – z wystawami najlepszych odmian, konkursami i stoiskami konsultacyjnymi. Największą ilość odmian wystawił IHAR w Boninie i Jadwisinie, prezentując 85 odmian jadalnych wg różnych typów kulinarnych (A, B, C) i użytkowych. Dodatkowo udzielano fachowych porad na temat uprawy i wymagań. W tym roku po raz kolejny zorganizowano konkurs kulinarny potraw wykonanych z udziałem ziemniaka Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw”. Kilkunastu uczestników zaproponowało 15 potraw. Zwyciężyły szare kluchy ze skwarkami i marchwią na gęsto, przygotowane przez Stowarzyszenie Graba z LGD “Pałuki Wspólna Sprawa”. Drugie miejsce zajęła pyrka z gzikiem, zaprezentowana przez LGD “Zakole Dolnej Wisły”, a na trzecim miejscu znalazła się rolada ziemniaczana pani Ewy Imiałek z powiatu wąbrzeskiego. Ze względu na wysokie walory smakowe i interesującą prezentację potraw, oprócz nagród regulaminowych przyznano trzy wyróżnienia: dla Koła Gospodyń Wiejskich Sierakowo, Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Kobiet – Koło Górki Zagajne oraz pani Doroty Kusz z Sucharzewa koło Mogilna.
Nieodłącznym elementem Święta Ziemniaka jest uznanie przez konsumentów za najsmaczniejszą odmianę w danym roku. W 2012 r. nadano I miejsca (ex aequo) dla dwóch odmian: Madeleine (prezentowana przez firmę Agrico) i Owacja z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie, III miejsce – dla odmiany Jurek ze Spółki HZ Zamarte (Grupa IHAR). Ziemniaki nagrodzonych odmian były ugotowane i każdy konsument mógł spróbować, jak smakują, wystawiając jej ocenę (odpowiednim kodem literowym). Można też było zakupić większą ilość ziemniaków na zimę bezpośrednio od rolników. Odmiana Owacjauzyskała również w drugiej części konkursowej – uznanie ekspertów (przedstawicieli IHAR Jadwisin, Bonin i ODR Przysiek, z przewodniczącym komisji dr. Wojciechem Nowackim) w konkursie na najlepszą odmianę perspektywiczną i użytkową, zajmując tu drugie miejsce, wraz z odmianą Viviana (II miejsce ex aeguo) z firmy Europlant (pierwszego miejsca nie przyznano w tej kategorii). Wszystkie odmiany cechowały się wysokimi walorami użytkowymi, plonotwórczymi i odpornościowymi.”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności