Copa-Cogeca z radością przyjęła wyniki głosowania w Stałym Komitecie ds. Rolnictwa Ekologicznego (SCOF) nad nowymi zasadami obejmującymi wino ekologiczne, które są niezbędne w celu harmonizacji reguł na poziomie unijnym.
Przemawiając po głosowaniu, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen podkreślił: Prawo to jest konieczne, ponieważ obecnie mamy do czynienia z różnymi normami prywatnymi. Ponadto może ono przyczynić się do poszerzania rynków wina ekologicznego, zwłaszcza w związku ze zwiększającym się popytem i importami z krajów spoza UE“.
Przewodniczący grupy roboczej “Wino” Copa-Cogeca Thierry Coste dodał: “Z reguły, surowce stosowane w produkcji wina ekologicznego muszą być produktami ekologicznymi. Jednakże w niektórych przypadkach, rynek produktów ekologicznych nie jest wystarczająco rozwinięty, a ekologiczne alternatywy produktów tradycyjnych nie istnieją lub jest ich za mało. W takim wypadku należy dopuścić odstępstwa od reguł na czas okresu przejściowego, jak na przykład w przypadku drożdży. Ponadto, należy w dalszym ciągu prowadzić badania nad alternatywnymi materiałami ekologicznymi“.
Jeśli chodzi o maksymalny poziom zawartości dwutlenku siarki, Copa-Cogeca uważa, że ograniczenie zawartości siarczynów jest celem średnioterminowym wszystkich producentów wina ekologicznego. Cieszymy się, że zostało to uwzględnione w projekcie rozporządzenia. Ponadto Copa-Cogeca zachęca Komisję do dalszej oceny produktów, substancji i technik, które mogą być stosowane w ekologicznej produkcji wina, w celu poprawy obowiązujących zasad produkcji i stworzenia nowych.
Źródło: Copa-Cogeca
“