Dzień z warzywami Nickerson-Zwaan

Na spotkanie z warzywnymi hitami i ofertą nowych odmian hodowli Nickerson-Zwaan, Vilmorin i Hazera firma Nickerson-Zwaan zaprosiła producentów 3 października do Gruszczyc, w powiecie sieradzkim.

Zaprezentowano kolekcję warzyw oraz pełną ofertę odmian firmy Nickerson-Zwaan. Mgr Robert Wrzodak z IW w Skierniewicach przedstawił najważniejsze zagrożenia upraw roślin kapustnych ze strony szkodników oraz poinformował jak i czym chronić kapustne przed szkodnikami. Krzysztof Krupa z Azelis poinformował jak stosować nawozy polowe Perlka (azotniak) czy saletrę potasową z magnezem, kiedy zastosować stymulator wzrostu Resistim oraz jak poprawić właściwości gleby dzięki zastosowaniu preparatów Solum (kwasy fulwowe i huminowe) i Radix-Cal, a także jak odżywiać rośliny nawozami dolistnymi Plantafol. Można też było uczestniczyć w pokazie sadzenia rozsady kapusty, przygotowanym przez firmę Agrotop Kaczmarek.
Na polu demonstracyjnym przygotowano bogatą kolekcję odmian warzyw, a prezentację przeprowadzili Władysław Tokarczyk i Adam Prabucki. Zaprezentowano kapusty białe, czerwone, włoskie, stożkowe, kapustę pekińska, brukselkę, kalafiory i rzodkiewkę. Główny nacisk położono na uprawę warzyw kapustnych. Z nowości wśród kapust białych na uwagę zasługuje Delight Ball F1 (NiZ 17-932) do najwcześniejszych nasadzeń w tunelach foliowych oraz pod folią perforowaną i agrowłókniną. Ciemnozielona barwa liści i główki, bez charakterystycznego dla odmian wczesnych czubka”. – Charakteryzuje się szybkim wzrostem, 53-55, 65 dni maksimum. Główka 2 kg, ciemna, nie pęka zbyt szybko. Bardzo dobra na wczesne produkcje – poleca Władysław Tokarczyk.
Bourbon F1, 65-75 dni, to już standardowa odmiana kapusty o dużej trwałości polowej, do uprawy w gruncie i pod płaskimi osłonami. – Może przeczekać na polu 2 tygodnie i nic się nie stanie, wyrośnie większa, nawet do 4 kg. Przy sprzyjających warunkach agrotechnicznych (zdrowotność pola), kapusta nie choruje, rośnie wysoko, jest wyrównana. Może być przeznaczona na świeży rynek, a przy późniejszych nasadzeniach od razu na zakwaszenie – tłumaczy doradca z Nickerson-Zwaan.
Na zbiory po wczesnych kapustach (z tego samego terminu siewu) polecana jest Landini F1, 80-90 dni, główki dorastają do 5 kg – w zależności od przeznaczenia czy na świeży rynek, czy do kwaszenia. Na polu zaprezentowano również Adson F1, nowość o 140 dniach wegetacji, odporną na fuzariozę. Wytwarza ciężkie, kuliste główki o krótkim głąbie i białym wnętrzu, doskonała do kwaszenia. Do bardzo długiego przechowywania firma poleca Sting F1, o 140 dniach wegetacji. Wytwarza kuliste główki o masie 3-4 kg, w dobrej kondycji pozostaje do końca czerwca. Nowoczesna, 150-dniowa kapusta o małej, zwięzłej głowie 2,5-3 kg to Gilson F1 do bardzo długiego przechowywania. Jej atutem jest również wysoka tolerancja na zagrożenie wciornastkiem, co upraszcza ochronę.
Wśród odmian czerwonych Romanow F1 to kapusta plonu wczesnego, polecana po ziemniakach lub w plonie głównym. Główki 1,5-3 kg, okres wegetacji 70-90 dni – w zależności od temperatury, możliwość przechowywania do marca. – Rovite F1 to kapusta dla przemysłu do zakwaszeń, ma dużą zawartość barwnika i nie zmienia koloru po pasteryzacji – informuje Władysław Tokarczyk. – Może być siana również bezpośrednio do gruntu, ma krótki okres wegetacji 110 dni i szybko osiąga pełny plon z hektara. Wykazuje bardzo wysoką tolerancję na zmiany wilgotnościowe i glebowe. Rodon F1 to odmiana późna, 130 dni, o uniwersalnym przeznaczeniu: na świeży rynek, do przetwórstwa i długiego przechowywania do maja. Duża główka dorasta nawet do 5 kg. Kapustę włoską Tourmaline F1 o 145 dniach wegetacji, można pozostawić w gruncie do zimowych zbiorów. Świetnie się przechowuje, główki dorastają do 2 kg.
Kalafiorowa oferta to nowa odmiana Seul F1 – “kalafior doskonały”. – Duże, ciężkie, śnieżnobiałe róże łatwe do różyczkowania. Polecany do przemysłu, chociaż równie doskonała na świeży rynek, daje wysoki plon i umożliwia wydłużenie zbiorów, dzięki powolnemu przejrzewaniu, nawet bez stosowania obwiązywania – tłumaczy Adam Prabucki. – I co ważne, świetnie wykorzystuje składniki pokarmowe, dobrze sobie radzi na glebach lekkich – dodaje Władysław Tokarczyk.
Z nowości cebulowych polecano atrakcyjną cenowo odmianę ustaloną Rijnsburger 5 – z jasną, piękną łuską i dobrej jakości plonem oraz czerwoną Retano F1 o intensywnie wybarwionej łusce. Nowość wśród porów to Callahan F1, o ekstremalnie wzniesionych liściach, szybko rosnący, z wysoką tolerancją na wciornastki i porażenie Pseudomonas. Marchew Volcano F1 to duża tolerancja na choroby naci, odporność korzenia na pękanie, co pozwala na zbiór kombajnem i zautomatyzowane przygotowanie do sprzedaży. Rzodkiewkowa paleta to Lindo F1 na okresy wczesno wiosenne i późno jesienne, o dużym zgrubieniu, Rosella F1– typowa odmiana do produkcji pod osłonami, tolerancyjna na niskie temperatury, polecana na trudniejsze warunki, czy Suntella F1 – odmian do folii czy szklarni. Kapusta stożkowa Duchy F1 to przede wszystkim smak, smak i jeszcze raz smak, a brukselka Brest F1 to odmiana o co najmniej 100 główkach na roślinie.”