Według ekspertów z banku BGŻ BNP Paribas wartość tegorocznych produktów żywnościowych, zakupionych na święta będzie o 6 – 7 proc. wyższa niż przed rokiem. Oznacza to, że „Wielkanocny koszyk” będzie w tym roku droższy o ok. 11 zł niż rok wcześnie.
Za skomponowany przez ekspertów BGŻ BNP Paribas koszyk, w którym znalazło się m. in. 30 sztuk jaj, trzy bochenki chleba, 8 kg mięsa i wędlin, kilogram twarogu, 3 kostki masła i 5 kg warzyw i owoców oraz dwa kilogramy cukru polski konsument zapłaci w tym roku ok. 176 zł czyli blisko o 11 zł więcej niż w marcu 2017 r.
– Największy wpływ na tegoroczne wydatki będzie miał produkt najbardziej kojarzony z Wielkanocą, czyli jaja. Ich ceny, mimo obniżek od świąt Bożego Narodzenia i tak będą o ok. 33 proc. wyższe niż przed rokiem Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku masła. Jego ceny detaliczne w ostatnich miesiącach spadają, jednak w porównaniu z marcem 2017 r. są według naszych szacunków o 25 proc. wyższe. Zdecydowanie droższe niż przed rokiem są też owoce krajowe. W przypadku jabłek podwyżki te sięgają ponad 50 proc. – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w banku BGŻ BNP Paribas.
Źródło: BGŻ BNP Paribas