Droższe kurczaki, tańsze indyki

Krajowe zakłady drobiarskie za żywiec kurzy płaciły przeciętnie 3,36 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena zakupu indyków wyniosła 4,70 zł/kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej i o 4% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu  do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 7%, podczas gdy indyki o 6% tańsze.

– W zbycie nadal drożeją tuszki kurcząt. W analizowanym tygodniu zakłady drobiarskie sprzedawały je po 5,48 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 8% drożej niż przed miesiącem. Indyki zbywano po 7,86 zł/kg, nieco (o 4 gr/kg) taniej niż tydzień wcześniej oraz o 6% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku tuszki kurcząt były o 12% droższe, a tuszki indycze – o 5,5% tańsze – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Źródło: KOWR