W podmiotach skupowych notowany jest wzrost cen żywca drobiowego. W ostatnim tygodniu czerwca za kurczęta brojlery krajowi dostawcy uzyskiwali średnio 3,55 zł/kg, o 2 gr/kg więcej niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% więcej niż w końcu maja.
Cena indyków przeciętnie wynosiła 4,59 zł/kg wobec 4,58 zł/kg tydzień wcześniej oraz o 1% więcej niż przed miesiącem. Żywiec kurzy był o 6,5% droższy w odniesieniu do analogicznego okresu 2017 r., a żywiec indyczy – o 15% tańszy.
W dniach 25.06 – 1.07.2018 r. w zbycie podrożały kurczęta, a indyki nadal taniały. Cena tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 6,00 zł/kg, o 1% wyższym niż ty-dzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za tuszki indyków uzyskiwano przeciętnie 7,96 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku mięso kurze podrożało o 14%, a indycze o 7% potaniało.
Źródło: KOWR