Drób – droższe mięso, tańszy żywiec

0
876

Po raz kolejny nie mamy zbyt dobrych wiadomości dla producentów drobiu Z tygodnia na tydzień spada , choć nieznacznie zarówno cena kurczaków jak również indyków i gęsi.

– Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 29.10 – 4.11.2018 r. kupowały kurczęta brojlery średnio po 3,35 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu oraz o 4% taniej niż przed miesiącem. Cena kurcząt była również o 2% niższa niż przed rokiem. Za żywiec indyczy dostawcy uzyskiwali przeciętnie 5,69 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 14% wyższy niż przed rokiem.

Ceny zakupu gęsi tuczonych kształtowały się na poziomie 8,14 zł/kg, o 1% niższym niż w poprzednim tygodniu i zbliżonym do uzyskanego przed miesiącem, ale o 6% niższym niż przed rokiem. Kaczki brojlery kupowano przeciętnie 4,64 zł/kg, o około 1% drożej niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. Cena tego żywca była zbliżona do uzyskanej przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Znacznie lepiej przedstawia się sytuacja cenowa na rynku zbytu mięsa drobiowego. Na przełomie października i listopada br. tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano przeciętnie po 5,19 zł/kg, o 11,5% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków średnio wynosiła 9,10 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 10% wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były o 3% tańsze, a tuszki indyków – o 8,5% droższe.

Źródło: KOWR