25 marca 2022 r. został uruchomiony mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Wnioski w ramach mechanizmu można składać do 29 kwietnia 2022 r.
Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchamiany jest przez Komisję Europejską okresowo i ma na celu osiągnięcie stabilizacji rynku wieprzowiny poprzez zagospodarowanie sezonowych nadwyżek produkcyjnych.
Uczestnikiem mechanizmu może być Przedsiębiorca mający siedzibę i zarejestrowany dla celów podatku VAT na terenie Unii Europejskiej, który uzyskał wpis do Ewidencji Producentów, prowadzonej przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zgodnie z ustawą z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
W ramach mechanizmu przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 60, 90, 120 lub 150 dni.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz złożenie zabezpieczenia w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca.
Wnioski o zawarcie umowy wraz z wymaganymi dokumentami należy składać w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30), na formularzu udostępnionym na stronach internetowych ARiMR (www.gov.pl/web/arimr) oraz KOWR (www.kowr.gov.pl), w terminie do dnia 29 kwietnia 2022 r.
Jak podaje KOWR minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta wnioskiem o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi: 10 ton dla produktów bez kości i 15 ton dla pozostałych produktów.
– Szczegółowe informacje dotyczące trybu składania i rozpatrywania wniosków o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, oraz zasady naliczania, przyznawania i wypłacania dopłat, określone są w Warunkach udziału w mechanizmie „Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny” – informuje KOWR.