Hodowcy bydła mięsnego mogą ubiegać się o dopłaty do zakupu czystorasowych buhajów. Nabór trwa do 30 listopada br. Z dofinansowania może skorzystać producent rolny posiadający status mikro – , małego albo średniego przedsiębiorstwa, który ma nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Rolnik musi przedstawić potwierdzenie nabycia w roku złożenia wniosku o udzielenie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia takiego wniosku co najmniej jednego czystorasowego buhaja rasy mięsnej w wieku powyżej 13 miesięcy, który ma świadectwo zootechniczne.
Wysokość pomocy stanowi iloczyn kwoty 5 tys. zł i liczby zakupionych buhajów. Ta liczba nie może być większa niż wynik dzielenia średniej liczby krów w gospodarstwie (w roku poprzedzającym ten, w którym został zakupiony buhaj) przez 15. Przed zmianą przepisów liczba krów była dzielona przez 30. Po zmianie rolnik będzie mógł zatem otrzymać większą pomoc. Pula środków przeznaczonych na to wsparcie to 5 mln zł.
Wnioski do 30 listopada br. przyjmują biura powiatowe ARiMR. Dokumenty można składać bezpośrednio w placówkach, nadawać rejestrowaną przesyłką pocztową albo wysyłać drogą elektroniczną – za pośrednictwem platformy ePUAP lub sługi mObywatel na stronie gov.pl.