Obok doglebowych dawek składników, korzystny wpływ na plony korzeni wywiera dolistne dokarmianie. Burak ze względu na słabiej wykształconą substancję woskową na liściach oraz ich dużą powierzchnię, szczególnie dobrze wykorzystuje wnoszone w ten sposób składniki.
Z makroelementów zaleca się azot (N) w postaci mocznika, magnez (Mg) i siarkę (S) w jedno- lub 7-wodnym siarczanie magnezu oraz sód (Na) w specjalistycznych nawozach, zawierających dodatkowo ten składnik. Z mikroelementów głównie: bor (B), mangan (Mn) i molibden (Mo) w postaci jedno- lub wieloskładnikowych nawozów dolistnych.
Bor ważny w buraku
Bor jest najbardziej deficytowym mikroelementem w polskich glebach. Obornik zawiera go zbyt mało (przeciętnie 175 g B w 35 t), by zaspokoić wysokie potrzeby pokarmowe buraka. Bor łącznie z potasem i sodem wpływa korzystnie na gospodarkę wodną, bierze udział w tworzeniu i przemieszczaniu cukrów, a także przemianach azotu.
Bor jest też niezbędny w tworzeniu i funkcjonowaniu tkanek asymilacyjnych, przewodzących oraz tworzących stożki wzrostu i włośniki korzeni. Nazywany jest „pierwiastkiem młodości”, gdyż objawy jego niedoboru pojawiają się na najmłodszych częściach rośliny. W burakach zamierają najmłodsze liście i tworzą się sczerniałe wgłębienia w główce korzenia.
Niedobór boru w roślinach buraka spotykany jest najczęściej
- na glebach obojętnych (pH 6,6-7,2), a zwłaszcza alkalicznych (> 7,2),
- przy wysokich dawkach nawozów Ca, K i N,
- przy rzadkim stosowaniu nawozów naturalnych i organicznych,
- w okresach posusznych oraz wysokich temperatur i usłonecznienia,
- na glebach oraz w okresach wilgotnych (łatwe wymywanie) i chłodnych.
Łączna dawka boru do 750 g/ha w 2-3 opryskach powinna zaspokoić potrzeby pokarmowe roślin buraka w ten składnik. W młodszych fazach rozwojowych (6–8 liści) jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 200 g B, zaś w późniejszym okresie do 300 g.
Na gleby o wysokim pH wskazany jest Mn, w kwaśnych Mo
Deficytowy na plantacjach buraka jest często mangan, pobierany (obok żelaza) w największych dawkach. Występuje on na ogół w dużych ilościach w glebie i oborniku. Problem tkwi w jego przyswajalności. Z gleb o pH powyżej 6,5 jest trudno dostępny i wówczas konieczny jest dodatek do sporządzanego roztworu schelatowanej formy Mn, jednorazowo w dawce do 300 g/ha.
Na glebach kwaśnych (pH poniżej 6) brakuje zazwyczaj przyswajalnych form molibdenu. Składnik ten odpowiada m.in. za przemiany azotanów w białko, decydując o efektywności plonotwórczej azotu. Burak na tle innych roślin pobiera stosunkowo dużo Mo. Jego niedobór powoduje gromadzenie w korzeniach buraka azotu alfa-aminowego, który utrudnia pozyskiwanie cukru. By zaspokoić potrzeby pokarmowe buraka wystarczy wnieść w 2-3 opryskach 20-30 g Mo/ha.
Korzystny wpływ na dobre wykorzystanie N w tworzeniu plonu wywiera także magnez i siarka. Dlatego do sporządzanego roztworu warto dodać siarczan magnezu. Często też potas i sód, gdyż burak jest rośliną potaso- i sodolubną. Sodem można zastąpić, nawet w 25 proc. potas, z korzyścią dla gospodarki wodnej roślin i produkcji cukru.
Termin dokarmiana buraka
I – po wytworzeniu 6- 8 liści właściwych,
II – po kolejnych 10-15 dniach,
III – przed zakryciem międzyrzędzi lub podczas oprysków przeciwko chwościkowi.
Względy ekonomiczne oraz na ogół wyższa skuteczność stosowanych preparatów przemawiają za łącznym stosowaniem nawozów dolistnych i ś.o.r. Niektóre składniki, głównie: Cu, Zn, Mn i S ograniczają porażenie liści buraka patogenem chwościka.
Zawartość składników w wybranych nawozach dolistnych (w % wagowych) pod burak
Nawozy |
N |
MgO |
S |
B |
Cu |
Zn |
Mn |
Fe |
Mo |
Actiplon Burak Actimag Burak AminoPawer Burak Insol 4 Ekosol B Mag-Sód Burak1 Multi Flora Burak2 Plonvit B3 YaraVita Betatrel1 |
7,4 – 3,3 – 15 – – 15 1,2 |
9,1 21,6 10 6,6 2 16 – 2 16,6 |
7,4 17,2 13,5 – – 19,6 – 0,7 6,8 |
1 0,13 1,79 0,5 0,65 – 4 0,5 4 |
1 0,13 1,73 0,1 0,12 – 0,25 0,2 – |
1 0,13 1,73 0,35 0,3 0,1 2,5 0,5 – |
1,8 0,23 3,21 0,65 0,75 0,14 6,8 0,65 4 |
1,1 0,14 3,26 0,35 0,35 – 7 0,2 – |
0,01 0,013 0,02 0,005 0,004 – 0,08 0,005 – |
1 – zawiera też Na; 2– zawiera też Co, 3 – zawiera też Na i Ti