fbpx

Dokarmiaj jesienią rzepak nie tylko mikroelementami

Wśród pierwiastków, które zalecane są do jesiennego dokarmiania dolistnego znajdują się głównie mikroelementy. Przez liście możemy też podać makroskładniki, takie jak magnez czy siarka, także fosfor i potas.

W przypadku ograniczonego pobierania składników przez system korzeniowy lub też przy ich słabej dostępności niezbędne jest zaopatrzenie roślin drogą pozakorzeniową w fosfor i potas. Ma to szczególne znaczenie w okresie jesiennym, gdyż pierwiastki te odgrywają ważną rolę w początkowym okresie wegetacji roślin. Dotyczy to zwłaszcza fosforu, który wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego roślin, poprawiając tym samym pobieranie przez nie wody i składników pokarmowych.

W okresie jesiennym dokarmianie dolistne rzepaku magnezem i siarką wpływa na poprawę wzrostu roślin oraz zwiększenie ich kondycji przed okresem zimowym.

Magnez odgrywa ważną rolę w rozwoju systemu korzeniowego rzepaku ozimego, przez co pośrednio zwiększa pobieranie wody i składników mineralnych, w tym między innymi fosforu. Prawidłowe zaopatrzenie rzepaku w magnez wpływa korzystnie na odporność roślin na patogeny, utrudniając ich przenikanie przez ściany komórkowe, co jest bardzo ważne w okresie jesiennej i wczesnozimowej wegetacji roślin.

Z kolei zastosowane w okresie jesiennym dokarmianie dolistne siarką wpływa na poprawę wykorzystania fosforu i potasu z nawozów mineralnych przez rzepak, co zwiększa efektywność pobierania wody i składników pokarmowych. Siarka oddziałuje również korzystnie na metabolizm azotowy w roślinach, zwiększając ilość tworzonych białek.

Optymalne zaopatrzenie rzepaku ozimego w siarkę chroni rośliny w okresie jesiennym przed negatywnymi skutkami oddziaływania stresów biotycznych i abiotycznych, bowiem łącznie z azotem siarka bierze udział w budowaniu systemu naturalnej odporności roślin.

Siarka zmniejsza w nich zawartość niskocząsteczkowych form azotu, takich jak azotany, amidy i aminokwasy, które stanowią źródło pożywienia dla patogenów. Zwiększenie przez siarkę odporności roślin na działanie patogenów oraz niekorzystnych czynników środowiskowych wynika również z tworzenia w roślinach wielu „ochronnych” związków siarkowych, takich jak na przykład cysteina, siarkowodór, glutation, sulfolipidy czy glukozynolany.

Baner SFD - aktualizacja 29.10.2024

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.