Dodatki do paszy w okresie przejściowym – ekspert radzi

Udany okres przejściowy jest bardzo ważny dla udanej laktacji. Niektóre minerały, witaminy i dodatki do paszy mają dobroczynny wpływ na zdrowie zwierzęcia w okresie przejściowym.

Początkowy okres laktacji jest momentem, w którym przydarza się najwięcej różnych chorób np. gorączka poporodowa, zapalenie błony śluzowej macicy, ketoza, zapalenie wymienia; a w konsekwencji okresem, w którym najczęściej ma miejsce wymuszony ubój. 
Organiczny selen
Selen jest ważny dla systemu odpornościowego. Niski poziom selenu można zaobserwować u bardzo wielu cieląt umierających przy porodzie lub w ciągu pierwszego dnia po porodzie. Obserwuje się go również przy wysokim poziomie komórek somatycznych w produktach mlecznych. Większość obszarów w Europie jest uboga w selen. Tym samym zaleca się dodawanie selenu do mieszanek. Selen można uzyskać z różnych źródeł, z selenitu lub z organicznego selenu. W organicznym selenie selen zawiera się w aminokwasach: metioninie lub cysteinie. Organiczny selen jest lepiej wchłaniany przez zwierzęta.
Organiczne cynk, mangan i miedź
Te trzy mikroelementy poprawiają kondycję zwierzęcia usprawniając działanie systemu odpornościowego. Niektóre studia wykazują zwiększoną produkcję mleka, niższy poziom komórek somatycznych i zwiększony poziom reprodukcji w krowach mlecznych, którym podawane są w okresie przejściowym organiczne cynk, mangan i miedź. Zwierzęta, którym dostarcza się organiczne Zn, Mn i Cu, mogą produkować ponad 1 kg więcej mleka na dzień, a poziom komórek somatycznych w mleku może się obniżyć o około 17%.
Drożdże żywe
Drożdże żywe poprawiają stan żwacza przez podwyższenie poziomu pH i poprawę efektywności karmienia. Ponieważ krowy na początku okresu laktacji mają zwiększone zapotrzebowanie na energię, dobrze funkcjonujący żwacz jest niebywale ważny na tym etapie. Drożdże żywe mogą to ułatwić. Na ogół poprawiają produkcję mleka o 1 do 2 litrów. Zwłaszcza krowy zmieniające dietę podczas okresu przejściowego zareagują na podawanie żywych drożdży.
Per Theilgaard
specjalista ds. żywienia bydła, Vilofoss

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności