Doceń polskie

Ponad 130 produktów z oferty 63 firm ocenili specjaliści z branży spożywczej podczas XXI atestacji żywności zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. O zdobycie godła jakości starali się producenci niemal z całej Polski. Audyt miał miejsce 27 lipca br. w Czeladzi.

Członkowie Loży Ekspertów, którą tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej, oceniają indywidualnie każdy produkt, po czym przyznają mu noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można zdobyć od 1 do 10 punktów. Godło „Doceń polskie” jest nadawane tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Artykuły z maksymalnymi notami są honorowane także tytułem TOP PRODUKT – informuje Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Loży Ekspertów przewodniczy Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Znaki jakości „Doceń polskie” są przyznawane na dwa lata, po ich upływie producenci mogą zgłosić żywność do ponownej oceny i starać się o dalszą możliwość posługiwania się certyfikatem. Tak jak podczas poprzednich audytów, specjaliści przyjrzeli się także produktom, które zdobyły laury programu „Doceń polskie” przed dwoma laty.

Lipcowa certyfikacja była dwudziestą pierwszą w historii programu „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie, którego celem jest propagowanie polskich artykułów spożywczych oraz ich wytwórców jest realizowane od 2011 roku. Od samego początku, honorowy patronat nad atestacjami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.