Dobra koniunktura na światowym rynku mleka oraz konkurencja o surowiec sprzyjają wzrostom cen na krajowym rynku mleka, wyjaśnia Jadwiga Seremak-Bulge z IERiGŻ. W czerwcu przeciętna cena skupu mleka surowego wzrosła do 127,50 zł/hl, a w lipcu do 129,80 zł/hl, tj. odpowiednio o 1,4 i 1,8% w relacji miesięcznej, mimo że zazwyczaj o tej porze roku ceny mleka spadają. W lipcu były one o 3,2% wyższe niż w grudniu i o ok. 15% wyższe niż w lipcu 2012 r.
W czerwcu i lipcu odnotowano także dalszy wzrost cen zbytu produktów mleczarskich, przede wszystkim trwałych. Od grudnia 2012 r. do lipca br. najsilniej podrożało mleko w proszku (chude o 17,5%, a pełne o 13,1%), masło (w blokach o 13,6%, konfekcjonowane o 6,5%, a z dodatkiem oleju o 6,1%) oraz sery dojrzewające od 3,6% (Edam) do 6,3% (Morski). Wzrosły również ceny mleka spożywczego (o 1 1,7%) oraz śmietany i twarogu tłustego (o 0,2-0,5%).
W okresie styczeń-lipiec, w porównaniu z tym samym okresem ub. roku, największy średni wzrost cen dotyczył chudego mleka w proszku (o 30%), masła z dodatkiem oleju (o 14%), masła w blokach (o 12%) i pełnego proszku mlecznego (o 11%). Sery dojrzewające podrożały o 5-7%, a masło konfekcjonowane o 2%.