fbpx
Strona głównaPolecamyAkademia nawożeniaDlaczego należy walczyć z zakwaszeniem gleb?

Dlaczego należy walczyć z zakwaszeniem gleb?

Zakwaszenie gleb stanowi jeden z głównych problemów produkcji roślinnej w Polsce. Bez względu na aplikację nawozów i stosowanie chemicznej ochrony roślin, uprawa na glebach kwaśnych prowadzi nie tylko do ograniczenia plonowania roślin, ale również do pogorszenia ich parametrów jakościowych.

Ograniczenie plonowania roślin oraz pogorszenie parametrów jakościowych plonu wynika z wpływu zakwaszania na wystąpienie szeregu negatywnych zmian właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleb. W glebach kwaśnych pogorszeniu ulegają warunki wodno-powietrzne, przede wszystkim w efekcie niszczenia struktury gruzełkowatej. Związane jest to z występowaniem w takich glebach kwaśnej próchnicy, która charakteryzuje się przewagą fulwokwasów, które nie wykazuje zdolności do sklejania cząstek glebowych.

W glebach kwaśnych pogarszają się również właściwości chemiczne. Dochodzi do wymywania wapnia, magnezu, potasu czy sodu oraz wzrostu rozpuszczalności szkodliwych dla roślin związków glinu, żelaza, manganu, czy też innych substancji toksycznych. Niekorzystny wpływ glinu na rośliny objawia się między innymi ograniczeniem wzrostu systemu korzeniowego oraz dochodzi do znacznego zniekształcenia korzeni roślin. Jony manganu obecne w dużych ilościach w glebach kwaśnych również wpływają toksycznie na wzrost i rozwój roślin, a łącznie z glinem ograniczają między innymi pobieranie przez nie magnezu i wapnia. Gleby kwaśne charakteryzują się również spadkiem przyswajalności składników pokarmowych dla roślin. Dochodzi między innymi do ograniczenia dostępności dla roślin fosforu i molibdenu, co związane jest z wytrącaniem się trudno rozpuszczalnych fosforanów i molibdenianów glinu i żelaza.

Gleby kwaśne charakteryzują się dodatkowo znacznym ograniczeniem przebiegu szeregu procesów mikrobiologicznych, co wynika ze zmniejszenia aktywności mikrobiologicznej oraz ograniczenia liczebności bakterii i promieniowców, odgrywających kluczową rolę w przemianach mikrobiologicznych. W glebach kwaśnych wzrasta natomiast liczebność grzybów, które jednak nie przejmują funkcji bakterii. Zmniejszenie aktywności mikrobiologicznej może skutkować zahamowaniem wielu korzystnych przemian glebowych, w tym przemian związków azotowych, na przykład procesu przemiany jonów amonowych do azotanowych, jak również wiązania azotu atmosferycznego, co ma istotne znaczenie w przypadku uprawy roślin bobowatych.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.
[newsletter_signup_form id=4]