Dla branży mleczarskiej – poradnik inwestora

Polska Izba Mleka wychodząc naprzeciw potrzebom branży mleczarskiej przygotowała Poradnik Eksportera, który rozwieje wiele wątpliwości związanych z eksportem produktów mleczarskich.

– Stworzyliśmy Poradnik Eksportera, który stanowi kompendium wiedzy na temat rynków zagranicznych, kluczowych dla polskiego mleczarstwa. Jego podstawą są opisane wymagania i procedury weterynaryjne przy handlu wewnątrzwspólnotowym oraz eksporcie do najbardziej perspektywicznych krajów trzecich.

Wymagania przy eksporcie poza UE są zależne od władz danego kraju trzeciego, a więc mnogość przepisów powoduje niepotrzebne komplikacje i problemy przy wysyłkach produktów mleczarskich. Zebranie tych wymagań w jednej publikacji jest niezwykle cenne dla polskiej branży mleczarskiej. Uzupełnieniem wymagań weterynaryjnych są analizy i informacje nt. rynków mleczarskich w tych krajach. Przygotowanie Poradnika Eksportera było możliwe dzięki sfinansowaniu z Funduszu Promocji Mleka – mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka.

Poradnik został przygotowany w oparciu o najnowsze raporty branżowe m.in. International Dairy Federation, informacje przygotowane przez European Dairy Association oraz materiały i ekspertyzy kluczowych instytucji krajowych i zagranicznych.

W opracowaniu znajdują się wymagania weterynaryjne i analizy rynkowe 37 krajów trzecich. Są to m.in. wszystkie kraje Stowarzyszenia ASEAN (tj. Indonezja, Filipiny, Wietnam, Singapur), pozostałe kraje azjatyckie, tj.: Chiny, Japonia, Arabia Saudyjska, kraje Afryki: Algieria, Egipt, Maroko, kraje Ameryki Północnej i Południowej (USA, Kanada, Kuba, Kolumbia, Peru) – informuje PIM.

Przedsiębiorstwa branży mleczarskiej zainteresowane otrzymaniem tej publikacji proszone są o kontakt mailowy na adres: izba@izbamleka.pl. Zachęcamy również do odwiedzania strony Polskiej Izby Mleka, na której znajdują się m.in. zmiany w wymaganiach weterynaryjnych oraz interesujące dane rynkowe.

Źródło: PIM