fbpx

Dania walczy z salmonellą

Redukcja maksymalnego poziomu obecności salmonelli w tuszach wieprzowych do 1% do 2013 r. (wobec 1,2% w obecnym planie), to główne założenia nowego planu walki z salmonellozami u trzody chlewnej. Nowy plan zakłada dalsze zmniejszenie ryzyka zakażenia stad.

Stada trzody mają być monitorowane i dzielone na kategorie – w zależności od stopnia zakażenia – od 1 do 3. To inicjatywa przemysłu przetwórczego, zgodnie z którą producenci dostarczający do rzeźni zwierzęta z kategorii 2 i 3 będą mieć nakładane grzywny. Kategoria 3 – będzie objęta specjalnymi przepisami w zakresie uboju. Monitoringiem będzie również objęta obecność salmonelli w świeżym mięsie w rzeźniach.
Początkowo wysiłki zostaną skierowane na zwalczenie szczepu salmonella typhimurum DT104, w późniejszym okresie plan zwalczania obejmie również inne szczepy bakterii. Duńczycy mają nadzieję, że te nowe inicjatywy i działania pozwolą umocnić ich wysoką pozycję na konkurencyjnym światowym rynku wieprzowiny oraz poprawią bezpieczeństwo produkowanej przez nich żywności.

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.