reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Dania walczy z salmonellą

Redukcja maksymalnego poziomu obecności salmonelli w tuszach wieprzowych do 1% do 2013 r. (wobec 1,2% w obecnym planie), to główne założenia nowego planu walki z salmonellozami u trzody chlewnej. Nowy plan zakłada dalsze zmniejszenie ryzyka zakażenia stad.

reklama
Baner Sumiagro
reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Stada trzody mają być monitorowane i dzielone na kategorie – w zależności od stopnia zakażenia – od 1 do 3. To inicjatywa przemysłu przetwórczego, zgodnie z którą producenci dostarczający do rzeźni zwierzęta z kategorii 2 i 3 będą mieć nakładane grzywny. Kategoria 3 – będzie objęta specjalnymi przepisami w zakresie uboju. Monitoringiem będzie również objęta obecność salmonelli w świeżym mięsie w rzeźniach.
Początkowo wysiłki zostaną skierowane na zwalczenie szczepu salmonella typhimurum DT104, w późniejszym okresie plan zwalczania obejmie również inne szczepy bakterii. Duńczycy mają nadzieję, że te nowe inicjatywy i działania pozwolą umocnić ich wysoką pozycję na konkurencyjnym światowym rynku wieprzowiny oraz poprawią bezpieczeństwo produkowanej przez nich żywności.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI