fbpx

Dania: antybiotyki w paszach

O 19% wzrosło wykorzystanie antybiotyków wśród hodowców trzody chlewnej w Danii (badany okres 2001-2008). Dotyczy to zwłaszcza tetracykliny, której zużycie u warchlaków w latach 2003-2008 wzrosło o 118%, a u tuczników – o 50%, jak podaje Agra Europe Weekly. Głównym źródłem zwiększonego zastosowania antybiotyków u trzody jest nielegalne stosowanie antybiotyków w paszach przeznaczonych dla tych grup zwierząt.

Pozostałości antybiotyków w spożywanym przez ludzi mięsie i przetworach, nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie i zdrowie naszych organizmów. Może to powodować uodparnianie się atakujących organizm człowieka bakterii chorobotwórczych, co wywołuje nieskuteczność późniejszego leczenia ludzi antybiotykami. Resztki antybiotyków w mięsie mogą być również przyczyną dużych strat wśród tzw. antagonistycznej mikroflory jelitowej, biorącej udział w trawieniu pokarmu.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.