Dania: antybiotyki w paszach

0
810

O 19% wzrosło wykorzystanie antybiotyków wśród hodowców trzody chlewnej w Danii (badany okres 2001-2008). Dotyczy to zwłaszcza tetracykliny, której zużycie u warchlaków w latach 2003-2008 wzrosło o 118%, a u tuczników – o 50%, jak podaje Agra Europe Weekly. Głównym źródłem zwiększonego zastosowania antybiotyków u trzody jest nielegalne stosowanie antybiotyków w paszach przeznaczonych dla tych grup zwierząt.

Pozostałości antybiotyków w spożywanym przez ludzi mięsie i przetworach, nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie i zdrowie naszych organizmów. Może to powodować uodparnianie się atakujących organizm człowieka bakterii chorobotwórczych, co wywołuje nieskuteczność późniejszego leczenia ludzi antybiotykami. Resztki antybiotyków w mięsie mogą być również przyczyną dużych strat wśród tzw. antagonistycznej mikroflory jelitowej, biorącej udział w trawieniu pokarmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności