Dadzą do pieca!

Cukrownia Kruszwica ma już nowy piec wapienny. Jest on największy w polskim cukrownictwie.

5. października 2015 roku w oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny. W uroczystości uczestniczyli Wiceminister Skarbu Państwa, Cezary Gabryjączyk, zarząd Krajowej Spółki Cukrowej S.A. oraz dyrekcja „Cukrowni Kruszwica”.

Mam wielki zaszczyt i przyjemność uczestniczyć w cukrowni Kruszwica w uroczystości oddania do eksploatacji największego w polskim cukrownictwie pieca wapiennego, który rozpoczyna swoją pracę w kampanii 2015/2016, którą też niniejszym inauguruję. We wszystkich siedmiu oddziałach KSC S.A. planujemy skupić blisko 4 mln ton buraków od ponad 15 000 plantatorów. Produkcja cukru planowana jest na poziomie ok. 580 000 ton – powiedział Marek Spuz vel Szpos, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Lech Sobecki, dyrektor „Cukrowni Kruszwica” podkreślił, ze inwestycja, która rozpoczęła się w styczniu br. kosztowała 7 mln zł..

Nowy piec wapienny w Cukrowni Kruszwica posiada pojemność 300m3 i jest największym piecem w polskim cukrownictwie. Parametry pieca gwarantują wystarczająca produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9 000–10 000 ton/dobę, ale także przy wyższych dobowych przerobach. Efektem tej inwestycji będzie zmniejszenie wskaźników zużycia kamienia wapiennego i koksu używanego do jego wypalania, czyli obniżenie kosztów produkcji cukru, a także poprawa procesu technologicznego i jakości produkowanego cukru. Projektantem pieca wapiennego jest Przedsiębiorstwo Usług Technicznych TECHNOTEX z siedzibą  w Malborku, zaś generalnym wykonawcą firma Energomontaż Poznań.

Jestem dumny, że mogę gościć w najnowocześniejszej cukrowni w kraju. Inwestycje, które tu są prowadzone robią imponujące wrażenie – powiedział Cezary Gabryjączyk, Wiceminister Skarbu Państwa.  
Renata Struzik, źródło: KSC