Sucha zgnilizna kapustnych to choroba znana od wielu lat plantatorom rzepaku. Pojawia się już wczesną jesienią i pozostaje do zbioru rzepaku w postaci charakterystycznych plamistości i oznak etiologicznych. Jej sprawcą są gatunki grzybów z rodzaju Leptosphaeria, a są to L. maculans oraz L. biglobosa, które w stadium konidialnym występują pod nazwą Phoma lingam. Stąd potoczne nazwy choroby czyli np. foma lub fomoza.
Pierwsze objawy choroby występować mogą już na siewkach w postaci przewężenia szyjki korzeniowej lub części korzenia oraz małej brunatnej nekrozy owalnego kształtu. Porażenie powoduje zahamowanie wzrostu i zgorzel prowadzącą niekiedy do obumarcia rośliny lub jej osłabienia.
Najczęściej objawy choroby obserwujemy jesienią w postaci plam na liściach roślin, a wiosną na liściach, szyjkach korzeniowych, łodygach i łuszczynach rzepaku.
Jasno-brązowe, owalne plamy z piknidiami – czarnymi owocnikami grzyba na powierzchni, to najczęstsza oznaka porażenia przez sprawców choroby na liściach. Pod koniec wegetacji jesiennej niekiedy można zaobserwować objawy suchej zgnilizny kapustnych również na szyjkach korzeniowych, zwłaszcza na odmianach wrażliwych (bez genów odporności) i niechronionych, a są to brunatno-brązowe wgłębione plamy. W miarę wzrostu roślin i rozwoju patogena plamy te stają się coraz głębsze, stopniowo zasychają i murszeją. Porażenie liści powoduje obniżenie intensywności procesów fotosyntezy i przedwczesne ich zamieranie, natomiast w przypadku szyjki korzeniowej prowadzi do zakłóceń w przewodzeniu substancji pokarmowych i wody. Osłabiona przez grzyb podstawa łodygi wiosną często łatwo się łamie i wylega, a roślina przedwcześnie żółknie i zamiera.
Za pierwsze infekcje odpowiedzialne jest stadium doskonałe sprawców choroby czyli Leptosphaeria spp., które występuje na resztkach pożniwnych z poprzedniego sezonu wegetacyjnego. W owocnikach (pseudotecjach) powstają worki z zarodnikami workowymi (askosporami), które rozsiewane są, niekiedy na duże odległości, przez wiatr, a następnie kiełkują w obecności kropel wody i dokonują infekcji. Podczas wegetacji patogen występuje głównie w stadium konidialnym – Phoma lingam, tworząc na porażonych tkankach małe czarne owocniki – piknidia z zarodnikami konidialnymi. Zarodniki te wydostają się z piknidiów w obecności wody i przy udziale kropel deszczu rozprzestrzeniają się na kolejne rośliny, powodując wtórne infekcje. Dlatego tak szybko przy podwyższonej wilgotności powietrza dochodzi jesienią do rozprzestrzeniania się choroby. Grzyb po porażeniu liścia stopniowo przerasta jego tkanki, następnie ogonek liściowy i wrasta do pędu oraz szyjki korzeniowej. Im wyższa temperatura to proces ten przebiega szybciej.

Stała kontrola plantacji pod względem zdrowotności roślin rzepaku to podstawa uzyskania wysokiej skuteczności ewentualnego zabiegu, a co za tym idzie, satysfakcjonującego plonu. Z uwagi na potencjale wysokie szkody, które może wyrządzić na polu sucha zgnilizna kapustnych plantacje należy często kontrolować oraz śledzić wskazania systemu SPEC. Dzięki temu można w optymalnym momencie zareagować w postaci użycia fungicydu. W przypadku odmian, które charakteryzują się większą odpornością na porażenie przez L. maculans, a jest ich obecnie w KR i CCA kilkadziesiąt, zagrożenie nie jest tak wysokie, ale w tym przypadku z monitoringu nie powinno się również rezygnować. Do takich odmian przykładowo należą: Absolut, Acapulco, Advocat, Aganos, Akilah, Alvaro KWS, Amazon, Ambasador, Anderson, Angelico, Anniston, Arkansas, Artemis, Augusta, Aurelia, Condor, Desperado, DK Exalte, DK Expiro, DK Exporter, DK Exotter, DK Expansion, DK Expression, DK Exstorm, DK Exssence, DK Extract, Dominator, Duke, Dynamic, ES Barroco, ES Cesario, ES Imperio, INV1188, Kicker, LG Areti, LG Arnold, LG Aviron, Luciano KWS, Riccardo KWS, Roberto KWS, Sergio KWS, Stefano KWS, SY Florida, SY Iowa.
Decyzję o zwalczaniu chemicznym można podjąć opierając się na dokładnej i częstej lustracji plantacji oraz dobrej znajomości symptomów porażenia, zwłaszcza gdy panują korzystne warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Warunki takie to dodatnie temperatury (pow.5°C) w okresie jesieni oraz podwyższona wilgotność, czyli obecność wody w postaci deszczu, rosy lub mgły. Zaobserwowanie już niewielkich zmian chorobowych na 15% roślin jest sygnałem do wykonania zbiegu. Przy podejmowaniu decyzji o zabiegu opryskiwania przy użyciu fungicydu ma znaczenie też monitoring uwalniania się zarodników workowych grzybów Leptosphaeria spp. Wykonywany jest on na podstawie ilości zarodników zarejestrowanych przez pułapki wychwytujące np. przez pułapkę Burkarda (SPEC). Gdy stwierdza się wysokie stężenie zarodników sprawców choroby w powietrzu, zwłaszcza przy dogodnych warunkach do rozwoju infekcji, ustala się termin zabiegu.
Sprawcę suchej zgnilizny kapusty zwalczać się powinno przede wszystkim jesienią, w fazie 4-6 liści właściwych, w celu zahamowania pierwotnych infekcji oraz rozwoju patogena w liściach, a następnie w szyjkach korzeniowych.
Możliwości jest wiele, jednak ilość dostępnych substancji czynnych z różnych grup chemicznych jest czynnikiem ograniczającym. Wśród fungicydów dominują środki głównie zawierające s.cz. z grupy triazole, czyli tebukonazol, metkonazol, protiokonazol i difenokonazol. Przy okazji zwalczania suchej zgnilizny kapustnych z powodzeniem można ograniczyć występowanie innych ważnych chorób rzepaku w tym czasie, a mianowicie czerni krzyżowych i szarej pleśni.
Jeden z zarejestrowanych do zwalczania suchej zgnilizny kapustnych środków jest biofungicydem, jego substancją czynną są oospory organizmu grzybopodobnego Pythium oligandrum. Trzeba jednak pamiętać, że skuteczność ochrony biologicznej jest niższa w porównaniu do ochrony chemicznej, ale stosowanie tej ochrony doskonale wpisuje się w strategię ”Zielonego Ładu”.
Środki ochrony roślin | Substancja czynna / zawartość** | Dawka [kg (l)/ha] |
Sucha zgnilizna kapustnych | Czerń krzyżowych | Szara pleśń |
Albion 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Amistar Gold Max | azoksystrobina
(125 g/l), difenokonazol (125 g/l) |
1,0 l/ha | + | – | – |
Angle | azoksystrobina
(125 g/l), difenokonazol (125 g/l) |
1,0 l/ha | + | – | – |
Artemid | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Bajlando 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Basior 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Bicanta | azoksystrobina
(125 g/l), difenokonazol (125 g/l) |
1,0 l/ha | + | – | – |
Bogota 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Bounty 430 SC | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Cambio | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Cantus | boskalid
(500 g/kg) |
0,2-0,5 kg/ha | + | – | – |
Caramba 60 SL | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Cersus | boskalid
(500 g/kg) |
0,2-0,5 kg/ha | + | – | – |
Caryx 240 SL | chlorek mepikwatu (210 g/l), metkonazol (30 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | – |
Clayton Tabloid EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | + |
Clayton Tebucon 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5 l/ha | + | + | – |
Conatra 60 EC | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Corinth 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Dąb 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | – |
Darcos 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | + |
Denver 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Domnic 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | – |
Erasmus 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | + |
Fezan | tebukonazol (250 g/l) | 0,5 l/ha | – | – | – |
Fieldstar 60 SL | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Furtado 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5–0,75 l/ha | + | + | – |
Hades 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5 l/ha | + | + | – |
Hajduk 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5–0,75 l/ha | – | + | – |
Helicur 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5–0,75 l/ha | + | + | – |
Horizon 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5 l/ha | + | + | – |
Judym 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Kanonik 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Kosa 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | – |
Magnello 350 EC | difenokonazol (100 g/l), tebukonazol (250 g/l) | 0,8 l/ha | + | – | – |
Maxior | difenokonazol (100 g/l), tebukonazol (250 g/l) | 0,8 l/ha | + | – | – |
MetcoGuard | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Metfin | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Metkon | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Metkon 100 SL | metkonazol (100 g/l) | 0,4 l/ha | + | – | – |
Mezzuri 100 SL | metkonazol (100 g/l) | 0,4 l/ha | + | – | – |
Micosar 60 SL | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Mystic 250 EC | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha |
+ | + | – |
Orius Extra 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | – |
Patronius 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | – |
Plexeo 60 EC | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Podstawa 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Polygreen Fungicyde WP | oospory Pythium oligandrum | 0,1 kg/ha | + | – | – |
Procer 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Promino 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Protebul 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Riza 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | + |
Sendo 60 EC | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Sirena 60 EC | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Simveris | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Sintop 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Spartakus | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Sparta 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | + |
Spekfree 430 SC | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Starpro 430 SC | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Suprax | difenokonazol (250 g/l), paklobutrazol (125 g/l) | 0,3 l/ha | + | + | – |
Syrius 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | – |
Tarcza Łan 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | – |
Tarcza Łan Extra 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5-0,75 l/ha | – | + | – |
Tarcza Plus 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5-0,75 l/ha | – | + | – |
Tartaros 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
Tauron 240 EW | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Taxon 375 SC | difenokonazol (250 g/l), paklobutrazol (125 g/l) | 0,3 l/ha | + | + | – |
Tebkin 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | – |
Tebu 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5-0,75 l/ha | + | + | – |
Tebucur | tebukonazol (250 g/l) | 0,5 l/ha | + | + | – |
TebuGuard Plus | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Tebuprotin 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Tebusha 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | – |
Tilmor 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Teodor 240 EC | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Tiptop 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Tiofan 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Tiofanat Metylowy 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Tobias-Pro 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5 l/ha | + | + | – |
Toledo 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,75 l/ha | + | + | + |
Toledo Extra 430 SC | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Topen 375 SC | difenokonazol (250 g/l), paklobutrazol (125 g/l) | 0,3 l/ha | + | + | – |
Toprex 375 SC | difenokonazol (250 g/l), paklobutrazol (125 g/l) | 0,3 l/ha | + | + | – |
Topsano 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Topsin M 500 SC* | tiofanat metylowy (500 g/l) | 1,2 l/ha | + | + | + |
Trion 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5-0,75 l/ha | + | + | – |
Trident 375 SC | difenokonazol (250 g/l), paklobutrazol (125 g/l) | 0,3 l/ha | + | + | – |
Toprek 375 SC | difenokonazol (250 g/l), paklobutrazol (125 g/l) | 0,3 l/ha | + | + | – |
Troja 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | + |
Turret 60 | metkonazol (60 g/l) | 0,7–1,0 l/ha | + | + | + |
Tyberius 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 1,0 l/ha | + | + | – |
Quadris Gold | protiokonazol (80 g/l), tebukonazol (160 g/l) |
0,75 l/ha | + | + | – |
Ulysses 430 SC | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Ventoux 430 SC | tebukonazol (430 g/l) | 0,45 l/ha | + | + | + |
Victosar 250 EW | tebukonazol (250 g/l) | 0,5-0,75 l/ha | – | + | – |
Wadera 300 EC | protiokonazol (300 g/l) | 0,6 l/ha | + | – | – |
X-Met 100 SL | metkonazol (100 g/l) | 0,4 l/ha | + | – | – |
Przykłady fungicydów zarejestrowanych do zwalczania chorób rzepaku w okresie jesiennym
Ewa Jajor