Czy polska żywność i rolnictwo są zagrożone?

Zielony Instytut, Instytut Spraw Obywatelskich (INSPRO) oraz Instytut Globalnej Odpowiedzialności 29 czerwca w Centrum Prasowym PAP w Warszawie organizują debatę ,,Umowy TTIP, CETA – czy polska żywność i rolnictwo są zagrożone?’’ W dyskusji poświęconej wpływowi obecnie negocjowanych umów handlowych na polskie rolnictwo i polską gospodarkę żywnościową uczestniczyć będą przedstawiciele instytucji państwowych, organizacji pozarządowych i organizacji producenckich.

Planowane umowy handlowe między Unią Europejską a USA i Kanadą (TTIP i CETA) mogą negatywnie wpłynąć na polskie rolnictwo. Napływ żywności zza oceanu może spowodować upadek wielu gospodarstw i małych firm w Polsce. Osłabi też ochronę konsumentów przed GMO oraz szkodliwymi środkami chemicznymi, używanymi w produkcji żywności w Ameryce Północnej.

Temat budzi ogromne zainteresowanie opinii publicznej oraz rządów wielu państw, bo dotyczy najważniejszych kwestii: gospodarki, przemysłu i rolnictwa. Obaw jest wiele: dla konsumentów i rolników najważniejsza jest kwestia zagrożeń dla polskiej żywności i dla polskich rolników. Debata będzie okazją do wysłuchania stanowisk przedstawicieli rządu, organizacji rolniczych i obywatelskich organizacji pozarządowych – informuje Dorota Metera, koordynator projektu.

 Program debaty "Umowy TTIP, CETA – czy polska żywność i rolnictwo są zagrożone?"

Termin i miejsce:  29 czerwca 2016 roku, godz. 10.00-13.00, Centrum Prasowe PAP (Warszawa, ul. Bracka 16)
Organizatorzy:  Zielony Instytut, Instytut Spraw Obywatelskich (INSPRO), Instytut Globalnej Odpowiedzialności

10:00

10:30

Rejestracja, kawa i herbata

10:30

10:40

Otwarcie debaty:

Dorota Metera, Zielony Instytut, Rafał Górski, Instytut Spraw Obywatelskich

10:40

11:20

Prezentacje

„Umowy TTIP i CETA – wpływ na żywność i rolnictwo”
Marcin Wojtalik, Członek Zarządu, Instytut Globalnej Odpowiedzialności

„Znakowanie ‘wolne od GMO’ szansą dla polskiego sektora spożywczego
i konsumentów”, Dorota Metera, Ekspertka, Zielony Instytut

„Suwerenność białkowa Polski pod znakiem zapytania”,
Przemysław Gawlas, Przedstawiciel, Danube Soya Association

Wystąpienie Mariana Sikory, Przewodniczącego Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych

11:20

12:10

Debata: Umowy TTIP, CETA – czy polska żywność i rolnictwo są zagrożone?

Adam Giziński, Naczelnik Wydziału, Departament Strategii,
Analiz i Rozwoju, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Dorota Metera, Ekspertka, Zielony Instytut

Henryk Kowalczyk, Przewodniczący, Stały Komitet Rady Ministrów

Adam Orzechowski, Zastępca Dyrektora, Departament Współpracy Międzynarodowej w Ministerstwie Rozwoju

Marcin Wojtalik, Członek Zarządu, Instytut Globalnej Odpowiedzialności
 

       Moderator – Rafał Górski, Prezes, Instytut Spraw Obywatelskich

12:10

13:00

Dyskusja z publicznością

13:00

 

Zakończenie

 

Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie.

Zapisy na debatę odbywają się poprzez stronę www.stopttip.evenea.pl.

Uczestnicy debaty otrzymają publikacje: „Znakowanie żywności wolnej od GMO – propozycja dla Polski” (Instytut Spraw Obywatelskich, Federacja Zielonych – Grupa Krakowska), „Unijni rolnicy na sprzedaż” (Friends of the Earth Europe, Instytut Globalnej Odpowiedzialności), „Wpływ CETA na rolnictwo UE” (The Council of Canadians, Instytut Globalnej Odpowiedzialności), „Zombi ISDS” (Fundacja Strefa Zieleni).