Czy mus to mus?

Raczej nie. Na pewno jednak jest to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Jest to też atrakcyjna „przekąska” dla dzieci.

Mamy przyznały, że tylko 4% dzieci spożywa dzienną zalecaną ilość warzyw. Znacznie lepiej jest w przypadku owoców – zalecaną ilość spożywa 46,7% dzieci. Brak czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku to jedna z głównych przyczyn niedoboru warzyw i owoców w diecie domowników. Jak zatem uzupełnić dietę w niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze przy jednoczesnej oszczędności czasu?

Odpowiednie nawyki żywieniowe nabywane są już w dzieciństwie. Właściwe zbilansowanie diety od najmłodszych lat, pomaga zapobiegać wielu chorobom w wieku starszym, w tym przede wszystkim otyłości. By zachęcić dziecko do spożywania większej ilości warzyw i owoców należy podać je w atrakcyjnej i nowej dla dziecka formie. Z pomocą przychodzą musy – produkty naturalne, pasteryzowane, czyli poddane obróbce cieplnej, dzięki której niszczone są drobnoustroje chorobotwórcze, szkodliwe szczególnie dla układu pokarmowego dzieci, a także przedłużona jest trwałość produktu. Musy bez dodatku cukru to bardzo wygodny sposób na przekąskę, dzięki której dostarczysz organizmowi porcję witamin i składników mineralnych.

Brak świadomości o tym, jaki jest składu musów, powoduje, że bardzo mało osób uważa je za produkty naturalne i wartościowe. Aż 60% badanych uważa, że do musów dodaje się konserwanty, barwniki (52%), cukier (68,7%) lub substancje słodzące (63%).

Jak zapewnia Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyk i psycholog kliniczny, mus to w pełni identyczny z naturalnymi warzywami i owocami, przetarty produkt. Zawiera drogocenny błonnik oraz witaminy i minerały takie jak są w owocach lub warzywach, z których został wyprodukowany. Mus nie zawiera dodatku cukru, więc jest produktem w 100% naturalnym.

Musy zawierają cenny dla naszego organizmu błonnik, który działa jak „miotełka” na nasze jelita, oczyszczając je, dzięki czemu reguluje procesy przemiany materii. Co więcej, obniża poziom stężenia złego cholesterolu we krwi.

Musy to nowe produkty na rynku, będące odzwierciedleniem potrzeb konsumentów – są naturalne, bezpieczne dla organizmu, uzupełniają codzienną dietę w niezbędne mikro- i makroelementy, a także oszczędzają nasz czas – to produkty gotowe, powszechnie dostępne. Wystarczy wrzucić mus do torby i cieszyć się pyszną, pełnowartościową przekąską.

Renata Struzik, źródło: KUPS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności