fbpx

Czy krowy emitują najwięcej gazów cieplarnianych? Fakty temu przeczą

Organizacje środowiskowe nawołują do ograniczenia liczby zwierząt gospodarskich, głównie bydła i przejścia na dietę roślinną. Te powszechne teorie głoszone w mediach mainstreamowych i społecznościowych nie mają jednak oparcia w faktach.

Baner Kuhn

Nie dajmy sobie wmówić, że to rolnictwo jest złoczyńcą, nie obwiniajmy krów, tylko odnośmy się do faktów. A te są takie, że lawinowo rosną emisje z transportu, a mocno spadają z produkcji rolnej.

Hodowlę zwierząt obwinia się o wzrost emisji gazów cieplarnianych (GHG), a w konsekwencji ocieplenie i zmiany klimatu. Organizacje środowiskowe nawołują do ograniczenia liczby zwierząt gospodarskich, głównie bydła i przejścia na dietę roślinną. Te powszechne teorie głoszone w mediach mainstreamowych i społecznościowych nie mają jednak oparcia w faktach. Raport „Emisje GHG we wszystkich krajach świata 2024” przygotowany dla Komisji Europejskiej przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) czarno na białym pokazuje, z jaką manipulacją mamy do czynienia.

Polskie rolnictwo zmniejsza emisje

Przedstawia analizę danych dotyczących emisji ze wszystkich gałęzi gospodarki od 1990 roku do 2023, z której wynika, że w Polsce w tym czasie nastąpił spadek emisji gazów cieplarnianych (GHG) z rolnictwa aż o 25 procent! Tymczasem wielkość emisji z transportu wzrosła aż o 233 proc!

– To potwierdzenie, że problem nie leży w hodowli, która staje się coraz bardziej zrównoważona i idzie z duchem przemian. Branża podchodzi odpowiedzialnie do zmian klimatycznych i od lat wprowadza praktyki, które ograniczają emisję, by konsumenci mogli cieszyć się wysokiej jakości żywnością wyprodukowaną lokalnie, a nie w odległych zakątkach świata – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Baner Kioti
SDF baner

Wystarczy porównać także nasze emisje z rolnictwa i innych krajów na świecie. Podczas gdy Polska realnie je obniża, są państwa, gdzie wzrosły one wielokrotnie. Dla porównania w Brazylii o 89 proc., w Indiach o 31 proc., w Urugwaju o 15 proc., w USA i w Argentynie o 11 proc., a w Irlandii o 8 proc.

Europa liderem zmian

Raport udowadnia także, jak dużo robi europejski sektor rolny w porównaniu do świata. Podczas gdy globalnie przez ostatnie 34 lata emisje w rolnictwie wzrosły o 1/5, w Unii Europejskiej spadły o 27 proc.

– Jak pokazują dane, to rolnicy w UE i Polsce podejmują działania na rzecz ograniczenia emisji. Jeżeli mamy dyskutować to róbmy to w oparciu o dane, a nie emocje czy ideologię. A liczby i dane stoją po stronie rolników, którzy już dzisiaj prowadza produkcję w sposób zrównoważony – Jacek Zarzecki, wiceprzewodniczący Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny.

Po zielonej stronie

Rezygnacja z hodowli bydła i przejście na dietę roślinną nie jest i nigdy nie będzie rozwiązaniem problemu. Im dłużej będziemy odwracać uwagę od największych emitentów, a skupiać się na rolnikach, tym gorszy będzie stan naszego środowiska. Nie tylko wpływ hodowli na klimat jest mocno przesadzony, ale wręcz przeciwnie właściwie zarządzane wypasem może być pomocne dla klimatu i bioróżnorodności.

Baner McHale
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.