fbpx

Czas na małe rzeźnie rolnicze

18 lutego 2020 roku w życie wejdą zapisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw”.

Rozporządzenie to zezwoli na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych. Zniesiony zostanie w ten sposób obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Natomiast konsumenci będą mogli kupić mięso z lokalnego gospodarstwa.

Baner Syngenta

Rolnik w rzeźni przy gospodarstwie będzie również mógł dokonać uboju zwierząt na potrzeby innych gospodarstw rolnych, o ile te znajdują się w tym samym powiecie.

– W rzeźni rolniczej będzie można dokonywać rozbioru pozyskanego z ubitych zwierząt, natomiast produkcja wyrobów mięsnych, produktów mięsnych, gotowych posiłków czy potraw powinny odbywać się w ramach innych form działalności, np. Rolniczego Handlu Detalicznego – mówi Robert Telus, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: MRiRW

Opracował: Samuel Skrzysz

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.