Cukrownie we Francji pod presją cukru z Ukrainy. Cierpią również plantatorzy

Liczba cukrowni we Francji w ciągu ostatnich 10 lat spadła do 19. Falę zamknięć przyspiesza import taniego cukru z Ukrainy, choroby buraków, niekorzystny klimat, regulacje prawne i środowiskowe. Rynek ulega coraz większej koncentracji. 

baner KUHN

Spadek produkcji i spadek cen

Jak informuje Reuters, rodzinna francuska firma Ouvre podjęła decyzję o zamknięciu swojej jedynej cukrowni zlokalizowanej w Souppes-sur-Loing, na południe od Paryża, o wydajności około 60 000 ton cukru rocznie, z powodu problemów technicznych i finansowych. Zatrzymanie produkcji zbiega się z przewidywanym spadkiem produkcji cukru we Francji w nadchodzącym sezonie i spadkiem cen cukru. 

– Na nasyconym rynku, gdzie nasi konkurenci, duże grupy przemysłowe, redukują liczbę swoich fabryk, koszt renowacji naszych narzędzi przemysłowych przekracza nasze możliwości finansowe – powiedział w oświadczeniu przesłanym do Reutersa Julien Ouvre, dyrektor generalny Ouvre and Sons.   

Spółdzielnia nie ulega kryzysom

Firma początkowo miała nadzieję na powrót do działalności w sezonie 2025/2026 i poprosiła drugie co do wielkości we Francji przedsiębiorstwo cukrownicze – Cristal Union – o przetworzenie buraków od swoich dostawców. Nie udało jej się jednak przezwyciężyć problemów finansowych. 

Cristal Union jest spółdzielnią, należącą do czołowych europejskich producentów cukru i alkoholu. Zrzesza ponad 2000 pracowników na poziomie Grupy i 9000 współpracowników. Jej pozycja na rynku dowodzi wartości działania na rynku rolno-spożywczym w modelu spółdzielczym – w Polsce dowodem na to są spółdzielnie mleczarskie.   

Zakłady zamyka nawet filia Suedzcuker  

Francja jest największym producentem cukru w Unii Europejskiej, ale seria słabych zbiorów, spowodowana niekorzystną pogodą i chorobami, zniechęciła niektórych rolników do uprawy buraków, co ograniczyło dostawy dla producentów cukru. Ostatnio spadek cen cukru uderzył w zyski. 

Baner Samasz

Zamknięcie zmniejsza liczbę cukrowni we Francji z 25 pod koniec ostatniej dekady do 19. Cristal Union i Saint Louis Sucre, francuska filia największego europejskiego producenta cukru Suedzucker zamknęły po dwa zakłady, natomiast czołowy producent Tereos zamknął jeden. Tereos zamierza również zamknąć swoją gorzelnię w Morains we wschodniej Francji. 

Ograniczenia środowiskowe

– Opłacalność uprawy buraków w Tereos z pewnością się poprawia, ale członkowie spółdzielni borykają się z ograniczeniami regulacyjnymi (ustawodawczymi, zdrowotnymi, środowiskowymi) i ekonomicznymi, które skutkują trwałym zmniejszeniem powierzchni zasiewów – stwierdziła spółka Tereos w oświadczeniu z roku 2023.  

Presja importu z Ukrainy

Natomiast Saint-Louis Sucre przekazał swoim członkom informację, że w 2025 r. zmniejszy powierzchnię upraw o 15% ze względu na niższe ceny cukru w Europie i wysoki import z Ukrainy. 

– W Europie wzrost zapasów i produkcji wciąż wywiera presję na cenę białego cukru, która pod koniec listopada wynosi około 540 USD za tonę. Dodatkowo Ukraina, z przewidywanymi zbiorami na poziomie 1,7 mln ton, wyeksportuje do UE do 109 000 ton między styczniem 2025 a czerwcem 2025. Dyskusje na temat przyszłych kwot mają się rozpocząć z nową Komisją Europejską – poinformował Daniel Calmejane, dyrektor ds. przemysłu i sprzedaży eksportowej Saint Louis Sucre. 

Ceny cukru najniższe od 3 lat 

Według najnowszych dostępnych danych europejskie ceny cukru spadły o 30% w ciągu roku do listopada, osiągając dwuletni najniższy poziom 599 euro za tonę. We wtorek 14 stycznia światowe ceny cukru utrzymywały się w pobliżu najniższych poziomów od trzech lat. 

SDF baner
Baner KWS

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.