Cukier znacznie podrożeje

Analitycy prognozują znaczne podwyżki cen cukru w tym roku. A te już w ubiegłym tygodniu znacznie się zwiększyły na światowych giełdach. Czy to już zapowiedź kolejnych podwyżek?

W poprzednim tygodniu ceny cukru na giełdach mocno skoczyły w górę. W ciągu 7 dni w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 8% (368,4 USD/t), a w Londynie cukier biały o 5,5% (466,6 USD/t). W relacji miesięcznej podwyżki te były znacznie większe, kolejno o 19,6 i 17%, a w ujęciu rocznym o 33,5 i 28%.
Cukier surowy jest obecnie najdroższy od prawie półtora roku. Powodem takiej sytuacji są najnowsze prognozy światowego bilansu cukru w bieżącym sezonie. Zakładają one wyższy deficyt, niż wcześniej się go spodziewano.
Dlatego też ceny cukru w 2016 roku mają być znacznie wyższe. Jak zauważą FAMMU/FAPA, z ankiety agencji Reuters wśród 15 analityków i handlowców zajmujących się cukrem wynika, że na koniec 2016 roku notowania cukru surowego będą wyższe o ponad ¼ od poziomu z początku roku. Powodem są prognozy deficytu na globalnym rynku cukru zarówno w sezonie 2015/16, jak i następnym. Mniejszą dynamiką wzrostu mają charakteryzować się notowania cukru białego.
Według średniej z tych prognoz, na koniec br. cukier surowy będzie kosztował 16,3 centów za funt (359,3 USD/t) przy cenach rzędu 14,9-16,0 cts/lb w pierwszym kwartale. Podwyżka będzie więc na poziomie 26%. Z kolei w przypadku cukru białego, jego cena ma wzrosnąć o 14%.
Źródlo: FAMMU/FAPA