Cukier tańszy o 37%

Sierpień 2015 roku to kolejne obniżki cen żywności. Światowy indeks FAO spadł o ok. 5% i jest to kolejna od siedemnasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym. W porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku, żywność potaniała o ponad 21%.

Ostatnio tak długa tendencja spadkowa cen żywności była odnotowana w latach ’90. Jak czytamy w wiadomościach FAMMU/FAPA: „Obecnie żywność jest najtańsza od września 2009 roku. Indeks produktów mleczarskich stracił 9% (silnie potaniało mleko w proszku, ceny masła i sera także zniżkowały, głównym powodem przecen jest mniejszy popyt z Chin i Afryki Północnej), olejów spadł też o 9% (olej palmowy jest najtańszy od sześciu i pół roku głównie za sprawą mniejszego popytu z Chin i Indii), a zbóż obniżył się o 7% (potaniała pszenica i kukurydza, a indeks jest najniższy od czerwca 2010 roku).”

Cukier potaniał najbardziej, bo o 10%. Powód? Z Indii napływają dobre wieści dotyczące kampanii cukrowniczej, z kolei deprecjacja brazylijskiego reala wobec dolara wzmocniła eksport cukru z Brazylii. W porównaniu do ubiegłego roku, ceny cukru spadły o 37%.
Jedynie ceny mięsa symbolicznie podskoczyły, dzięki podrożeniu mięsa owczego i stabilnych cen innych tego typu produktów.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA