Cukier najtańszy od roku

0
479

Po wzrostach notowań cukru w pierwszej połowie kwietnia, druga połowa miesiąca przyniosła kolejną w tym roku, głęboką przecenę. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatnich dwóch tygodni o 17% do zaledwie 14,63 UScts/lb (ok. 322 USD/t w kontrakcie terminowym z dostawą na maj br.). To najniższy poziom notowań od roku!

Podobnie zachowywały się także notowania cukru białego, który w Londynie stracił w ostatnich dwóch tygodniach także 17%, spadając do 445,1 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na sierpień br.). Głównymi powodami dalszej przeceny są informacje pogodowe z Indii i poważne problemy z zadłużeniem w Grecji oraz sytuacja techniczna indeksów. Wpływ na poziom notowań miał także umacniający się dolar i bliski termin wygaśnięcia majowego kontraktu.

Tegoroczne monsuny w Indiach mają przynieść normalne opady deszczu i nie powinna powtórzyć się sytuacja z ostatnich dwóch lat, kiedy tych opadów było albo za mało, albo za dużo. Część analityków zauważa, że trzy niekorzystne” monsuny pod rząd występowały w historii sporadycznie, co tym bardziej przemawia za tym, że tegoroczna pogoda pozwoli na dobre zbiory. Drastyczny spadek produkcji w Indiach w ostatnich dwóch latach spowodował wzmożony popyt na cukier z tego kraju, co było główną siłą napędową ubiegłorocznych wzrostów cen cukru na świecie. Z kolei poważne problemy finansowe Grecji sprawiają, że inwestorzy są bardziej ostrożni.
Źródło: FAPA/FAMMU