Cukier nadal drożeje

0
484

Na najwyższym od trzech lat poziomie, tj. ok. 413 USD/t, utrzymują się notowania cukru surowego na nowojorskiej giełdzie towarowej NYBoT. Także notowania cukru białego na londyńskiej giełdzie towarowej wzrosły do najwyższego od 36 miesięcy poziomu 493,8 USD/t.

Analitycy i brokerzy, jako główny powód wzrostu cen cukru na giełdach podają spadek prognoz produkcji cukru w Indiach (do 14,5 wobec 26 mln ton rok wcześniej), i w związku z tym potencjalny większy popyt hinduskich eksporterów. Notowania cukru surowego mogą w krótkim terminie przekroczyć nawet 441 USD/t, co przewyższyłoby rekordowe notowania z lutego 2006 r., tj. 435 USD/t. Ostatnie wzrosty notowań to także wynik aktywności funduszy inwestycyjnych i inwestorów krótkoterminowych, którzy licząc na zysk, szybko zainwestowali sporo gotówki, windując tym samym ceny, jak wynika z analiz rynku.