Cukier drożeje

Koniec grudnia 2015 roku przyniósł na światowych giełdach zwyżki cen cukru i kakao.

Pod koniec grudnia 2015 roku cukier surowy na nowojorskiej giełdzie zyskał 5% na wartości w relacji rocznej. Jego cena wyniosła 335,9 USD/t (kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2016). Z kolei biały cukier na londyńskiej giełdzie miał się jeszcze lepiej – tutaj odnotowano wzrost ceny o 7,9% w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku – do 422,2 USD/t (kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2016).

Są to pierwsze od pięciu lat zwyżki cen w relacji rocznej tego surowca. Jak zauważa FAMMU/FAPA, powodem podwyżek, które obserwowano przede wszystkim w ostatnich miesiącach, są prognozy deficytu na globalnym rynku cukru w trwającym sezonie 2015/16 i następnym.

Z kolei notowania kakao na nowojorskiej giełdzie zyskały 10,8% (w ciągu roku), wzrastając na koniec 2015 roku do 3208 USD/t. W Londynie ziarno to podrożało w skali roku aż o 15,3% – do 2256 GBP/t. Takie zwyżki to efekt obaw o wysokość zbiorów w Afryce.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA