Gospodarstwo, w którym odbywała się majówka z PRP, to jedno z wiodących, rodzinnych przedsiębiorstw rolnych w regionie. Jego właścicielami są Aleksander i Marcin Kujawscy. Powierzchnia gospodarstwa, wyspecjalizowanego w produkcji roślinnej, wynosi łącznie 780 ha (z tego 480 własność i 300 dzierżawa). Dominującą uprawą jest rzepak, dojrzewający w tym roku na 280 ha. Inne uprawy to głównie kukurydza (100 ha) oraz pszenica (80 ha). Jest również plantacja ostropestu. W gospodarstwie od 4 lat stosowane są produkty firmy PRP.
– Obserwując zachowanie ziemi, zwłaszcza na uwrociach, wiedziałem, że jest tam duże ugniecenie gleby – mówi Aleksander Kujawski. – Próbowaliśmy stosować głębosz, ale nie zawsze to dawało oczekiwane efekty. Po namowie przedstawiciela firmy PRP zastosowaliśmy środek PRP SOL, najpierw na uwrociach. Efekty były bardzo dobre. Okazało się, że ten nawóz spowodował ożywienie życia w glebie.
Słowa rolnika znalazły potwierdzenie, podczas prezentacji wyników stosowania środka PRP SOL. Na pobliskiej uprawie jęczmienia, wykonano odkrywkę glebową na głębokość 160 cm. Dzięki temu można było zobaczyć cały profil glebowy. Pole, na którym dokonywano pokazu jest nawożone produktem PRP SOL od 4 lat. Mimo suszy, na głębokości 60 cm ziemia była wilgotna, a system korzeniowy roślin rosnących na badanym stanowisku sięgał do 140 cm w głąb profilu glebowego. Pod warstwą uprawną nie występowała tzw. podeszwa płużna.
W zaskorupiałej glebie, jaka jest efektem intensywnej uprawy, nie ma warunków fizycznych i chemicznych dla rozwoju życia glebowego. Jak mówi Jacek Bochenkiewicz, kierownik ds. rozwoju produktów w PRP Polska – PRP SOL to specyficzny produkt, zawierający grupę mikroelementów opartych na bazie węglanów wapnia i magnezu. Jest to nawóz, który służy przede wszystkim do nawożenia, ale i poprawy warunków życia mikroorganizmów wewnątrz gleby. Myśląc o wynikach ekonomicznych osiąganych w produkcji roślinnej, musimy pamiętać również o stworzeniu prawidłowych warunków glebowych, które decyduja o powodzeniu tej produkcji. Temat ten jest szczególnie ważny w czasach, kiedy anomalie pogodowe znacznie utrudniają osiąganie wysokich plonów.
Oczywiste jest to, że nie można uniknąć stosowania zabiegów agrotechnicznych. Uprawa płużna czy uproszczona powoduje przesuszanie profilu glebowego. Powstawanie podeszwy płużnej, będące mankamentem uprawy orkowej, można zminimalizować lub zatrzymać, utrzymując glebę w należytym stanie mikrobiologicznym, co widoczne było na odkrywkach w gospodarstwie Kujawskich. W takich warunkach, system korzeniowy każdej rośliny uprawnej będzie na tyle wydajny, aby poradzić sobie z okresowym deficytem wody, jaki coraz częściej zdarza się w uprawowej produkcji rolnej. Tylko porowata i przez to chłonna gleba, jest w stanie zatrzymać i przechować niewielkie ilości wody opadowej.