fbpx

Coś słodkiego dla producentów żywności

Producenci żywności i napojów o obniżonej lub zerowej kaloryczności będą mogli zapewnić jeszcze lepszy smak swoich produktów. To, jak zapewnia Cargill, za sprawą nowego słodzika, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku.

Jeszcze w grudniu Cargill zaprezentował nowy słodzik, produkowany ze stewii. Produkt nazwany został EverSweet, czyli ang. zawsze słodki. Słodzik ten to alternatywa i duża konkurencja dla dotychczasowych produktów ze stewii, ponieważ ma on nie mieć ani ostrego smaku, ani nie zostawiać charakterystycznego posmaku. Będzie on świetnym rozwiązaniem dla firm, które chcą produkować żywność i napoje o obniżonej lub zerowej kaloryczności.

W czym tkwi sekret nowego słodzika? Jego lepszy smak ma umożliwić pozyskanie glikozydów stewiowych w procesie fermentacji. W sprzedaży będzie on już w 2016 roku.

Firma Cargill to światowy koncern, który zajmuje się dostawą produktów i usłu dla przemysłu rolno-spożywczego. Swój oddział ma również w Polsce.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.