Producenci żywności i napojów o obniżonej lub zerowej kaloryczności będą mogli zapewnić jeszcze lepszy smak swoich produktów. To, jak zapewnia Cargill, za sprawą nowego słodzika, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku.
Jeszcze w grudniu Cargill zaprezentował nowy słodzik, produkowany ze stewii. Produkt nazwany został EverSweet, czyli ang. zawsze słodki. Słodzik ten to alternatywa i duża konkurencja dla dotychczasowych produktów ze stewii, ponieważ ma on nie mieć ani ostrego smaku, ani nie zostawiać charakterystycznego posmaku. Będzie on świetnym rozwiązaniem dla firm, które chcą produkować żywność i napoje o obniżonej lub zerowej kaloryczności.
W czym tkwi sekret nowego słodzika? Jego lepszy smak ma umożliwić pozyskanie glikozydów stewiowych w procesie fermentacji. W sprzedaży będzie on już w 2016 roku.
Firma Cargill to światowy koncern, który zajmuje się dostawą produktów i usłu dla przemysłu rolno-spożywczego. Swój oddział ma również w Polsce.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA