fbpx

Co z mięsem “niepełnowartościowych” zwierząt?

Izby rolnicze apelują do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudy o rozwiązanie problemu zagospodarowania mięsa ze zwierząt „niepełnowartościowych”.

– Z obserwacji skupów żywych zwierząt na cele rzeźne, w szczególności zwierząt po przebytych chorobach lub z urazami nasuwa się podejrzenie, że część mięsa z takich zwierząt trafia do przetwórstwa i do zwykłego obrotu rynkowego. Stwarza to okoliczności do pojawiania się afer medialnych, tak jak to miało miejsce z tzw. „leżakami” w rzeźni w 2019 roku – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.

Według samorządu rolniczego w celu przeciwdziałania nieuczciwym i nieetycznym zjawiskom na styku skupu zwierząt rzeźnych i przetwórstwa, uderzających w opinie o rolnikach, należałoby stworzyć, ze wsparciem krajowym, równoległą ofertę rynkową dla mięsa znakowanego o gorszej jakości, w tym z wyodrębnionych ubojni i sklepów (punktów sprzedaży) dla zbytu takiego mięsa i ograniczenia sposobności do nieuczciwego zarobku dla nieuczciwych przetwórców.

Krajowa Rada Izb Rolniczych proponuje również stworzyć możliwość uboju na własne potrzeby po decyzji lekarza weterynarii.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.