fbpx

Co wpływa na żyzność gleby – czy możemy ją poprawić?

Od czego zależy żyzność gleby? Czy zawsze mamy na nią wpływ? Czy może zależy od rodzaju gleby i niekoniecznie możemy ją drastycznie zmienić?

Duży wpływ na żyzność gleby, a przede wszystkim na jej właściwości fizyczne i chemiczne odgrywa tekstura gleby. Występujące w glebie części szkieletowe oraz piasek odgrywają dużą rolę w kształtowaniu właściwości fizycznych gleb.

Znajdujące się w glebie większe przestrzenie między nimi wpływają korzystnie na warunki powietrzne gleb. Sprawiając, że gleby które posiadają większą zawartości tych cząstek szybko się nagrzewają w okresie wiosennym, jednakże tym samym łatwo przepuszczają wodę, co często wiąże się z ich łatwym wysychaniem.

Poza tym takie gleby odznaczają się małą zdolnością do zatrzymywania składników pokarmowych, co prowadzi do ich wymywania w głębsze warstwy gleby. Ma to szczególne znaczenie w przypadku mobilnych form pierwiastków, takich jak azotany, siarczany, czy też jony wapnia i magnezu.

Odmiennymi właściwościami charakteryzują się cząstki pylaste i ilaste, które wykazują zdolność wiązania wody oraz nadają glebie zwięzłość. Cząstki te mogą się utrzymywać w zawiesinie wodnej oraz są aktywne chemicznie, w przeciwieństwie do części szkieletowych gleby oraz do piasku.

Obecność dużych ilości cząstek pylastych i ilastych w glebie warunkuje dużą zdolność do wiązania wody, a przez to wpływa na zwiększanie objętości takiej gleby. Jednak należy pamiętać, że napęczniała gleba po wyschnięciu kurczy się i twardnieje, powstają na niej rysy i szpary, które przecinają glebę w różnych kierunkach.

Występowanie tego zjawiska jest szczególnie niekorzystne z rolniczego punktu widzenia, ponieważ taka gleba bardzo ciężko poddaje się obróbce mechanicznej, co przekłada się na trudne warunki do jej uprawy.

Bardzo ważną cechą gleb zawierających cząstki pylaste i ilaste jest możliwość utrzymywania ich w zawiesinie wodnej. Nadaje to glebie strukturę gruzełkowatą, która jest optymalną strukturą fizyczną dla wzrostu i rozwoju roślin.

Poza tym cząstki pylaste i ilaste, stanowiące element aktywny gleby, biorą udział w procesach chemicznych w niej zachodzących. Wykazują one zdolność sorbowania wody, powietrza i składników stałych, w tym składników pokarmowych, w ten sposób chroniąc składniki nawozowe przed wymyciem w głębsze warstwy profilu glebowego.

Warto jednak pamiętać, że optymalne warunki dla wzrostu i rozwoju roślin uzależnione są od obecności i wzajemnego stosunku w glebie części szkieletowych i piasku oraz cząstek pylastych i ilastych.

Przyjmuje się, że najlepsze środowisko do wzrostu roślin ma miejsce w glebie, która zawiera od 30 do 40% cząstek spławialnych, czyli cząstek o średnicy mniejszej niż 0,02 mm. Taka gleba wykazuje zarówno najlepsze właściwości fizyczne, jak i chemiczne dla uprawianych roślin.

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.