reklama
Baner Kuhn
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Osiris desktop
reklama
Baner New Holland

Jak nawozić rośliny fosforem? Sposób nawożenia ma znaczenie

Fosfor spośród makroelementów jest najdroższym składnikiem pokarmowym roślin. Jest przy tym słabo przyswajany z gleby i nawozów.

reklama
Baner Osadkowski

Wprawdzie fosfor (P) pobierany jest przez rośliny w znacznie mniejszych ilościach niż azot (N) czy potas (K). Jest jednak  nieodzowny w ich prawidłowej wegetacji. Wchodzi bowiem w skład istotnych dla roślin związków organicznych: białka, kwasy nukleinowe, fityny, fosfolipidy.

Warunkuje także przebieg wielu  procesów chemicznych i biologicznych zachodzących w glebie i roślinie, korzystnie wpływając na:

reklama
Baner Kioti
  • aktywność biologiczną gleby i prawidłową mineralizację (wraz z N) słomy i innych resztek pożniwnych,
  • proces fotosyntezy oraz inne procesy energetyczne zachodzące w roślinie,
  • rozwój korzeni i organów generatywnych,
  • prawidłowy wzrost i rozwój roślin, w tym dojrzewanie nasion,
  • odporność roślin (wraz z K) na stresy termiczne i wodne,
  • przemiany N w pełnowartościowe białko i plon.

Fosfor jest słabo przyswajany z gleby i nawozów

Spośród makroelementów jest najdroższym składnikiem pokarmowym roślin. Jest przy tym słabo przyswajany z gleby i nawozów, bowiem zaledwie w 15-25 proc. w pierwszym roku oraz w podobnych ilościach w następnych dwóch latach, a więc łącznie w 30, maksymalnie w 50 proc.

reklama
Baner Bayer maj-2025-Rhapsody
reklama
baner MChale

Jego przyswajalność wzrasta w optymalnych warunkach pH gleby (w zakresie 5,6-6,8) i wilgotności (gorzej z przesuszonych gleb) i temperaturze (powyżej 15°C), poza tym przez rośliny o dłuższym okresie wegetacji i dobrze rozwiniętych korzeniach.

W glebach kwaśnych (pH poniżej 5) przechodzi w trudno dostępny dla roślin fosforan glinu, co praktycznie blokuje jego przyswajalność w kolejnych latach po jego wniesieniu. Z kolei w glebach alkalicznych (pH powyżej 7,2) przechodzi w trudno dostępny – trójrzędowy fosforan wapnia.

Zwiększone potrzeby na fosfor w dwóch okresach wegetacji roślin

Podczas wegetacji roślin wyróżnia się dwa okresy dużego zapotrzebowania na fosfor. Pierwszy przypada na początek wegetacji, gdy roślina rozbudowuje system korzeniowy. Drugi rozpoczyna się z chwilą tworzenia organów generatywnych (kwiatostanów, owoców i nasion).

Okres krytyczny, w którym niedobór fosforu najbardziej obniża plon, występuje zazwyczaj w pierwszych tygodniach wegetacji rośliny, bo decyduje o rozroście korzeni. Dlatego nawozy P należy stosować przedsiewnie oraz głębiej (pod orkę) – w zasięgu systemu korzeniowego roślin.

W nasionach gromadzi się w największych ilościach (w ziarnie zbóż do 80 proc.) i jest  wynoszony z pola z plonem. W praktyce nie obserwuje się skutków nadmiaru P, ponieważ rośliny nie wykazują skłonności do jego luksusowego (nadmiernego) pobierania, jak czynią to w przypadku N, a niekiedy także K i S.

Rozpuszczalność i przyswajalność fosforu z gleby i nawozów

W charakterystyce nawozów zawierających fosfor, podawana jest całkowita zawartość P2O5 oraz jego rozpuszczalność, zazwyczaj w obojętnym cytrynianie amonu i wodzie. W niektórych nawozach, także w kwasach mineralnych. Im w nawozie jest większy udział fosforu rozpuszczalnego w wodzie, zaś brak lub znikome ilości w kwasach mineralnych,  tym wykazuje on lepszą przyswajalność.

Doglebowe stosowanie nawozów P w wierzchnią warstwę gleby, w tym pogłównie, nie jest zalecane, ze względu na ograniczoną przyswajalność. Niemniej na glebach lżejszych oraz w latach z większymi opadami, może dać korzystne rezultaty.

Należy wówczas wybierać nawozy, w których związki P występuje w większej ilości, w formie rozpuszczalnej w wodzie, ewentualnie także obojętnym cytrynianie amonu. Przykładem tego typu nawozów są amofoski (np. fosforan amonu) i polifosforany.

Na gleby kwaśne i wilgotne mączki fosforytowe i częściowo rozłożone fosforyty

Z kolei podana na etykiecie informacja, iż nawóz zawiera także P rozpuszczalny w kwasach mineralnych, oznacza że ta część P jest znacznie słabiej przyswajana przez rośliny. Zwykle w późniejszym okresie ich wegetacji, a niekiedy wcale lub w minimalnych ilościach.

Nawozy tego typu, np. mączki fosforytowe oraz częściowo rozłożone (zakwaszone) fosforyty, mogą być  stosowane wyłącznie na gleby kwaśne, a przy tym dobrze uwilgotnione. Powinny być także drobno zmielone oraz wysiewane głębiej, najlepiej pod rośliny o dłuższym okresie wegetacji: oziminy, UZ, kukurydzę, burak, przed założeniem sadu, chmielnika, wikliny, itp.

Dobre efekty na glebach o niskiej zasobności w fosfor, daje nawożenie zlokalizowane, nazywane też współrzędnym. Często w ten sposób, np. pod kukurydzę, wysiewany jest fosforan amonu,  zwykle 5 cm poniżej wysianych nasion. Obydwa składniki w nim zawarte (N amonowy i P), są dobrze przyswajane oraz korzystnie oddziałują na rozwój korzeni.

reklama
baner MChale
reklama
baner SDF
reklama
Baner Agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
×Baner corner Chwastox