reklama
Baner Kuhn
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Osiris desktop
reklama
Baner New Holland

Co warto wiedzieć o uprawie soi? Wymagania, stanowisko, nawożenie

W uprawie soi optymalny zakres pH gleby mieści się w przedziale 6,0 – 7,0. Roślina ta najlepiej plonuje na glebach żyznych, w wysokiej kulturze i o dobrych właściwościach fizycznych. Udaje się również na glebach przewiewnych i niezlewnych.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
Baner Valtra

Soja dobre plony wydaje na czarnych ziemiach zasobnych w składniki pokarmowe, a także na glebach lżejszych przy obfitym nawożeniu mineralnym oraz przy wyższym opadzie atmosferycznym.

Soja nie znosi gleb kwaśnych, stąd też roślina nie powinna być uprawiana na terenach zlewnych i podmokłych oraz na glebach z natury „zimnych”. Na glebach kwaśnych symbiozę roślin z bakteriami wiążącymi azot atmosferyczny ogranicza nadmierna koncentracja jonów glinu i manganu, jak również deficyt jonów wapnia, fosforu i molibdenu.

reklama
Baner Kioti

Stanowisko bez chwastów

Soja do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymaga stanowiska wolnego od chwastów o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych. Należy ona do roślin o umiarkowanych wymaganiach wodnych. Roślina ta dobrze znosi suszę glebową, między innymi dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu oraz możliwości równoległego ustawienia liści w stosunku do promieni słonecznych, jak również owłosieniu ograniczającemu transpirację. Soja to roślina ciepłolubna, która do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymaga w ciągu całego okresu wegetacyjnego wyższych temperatur. Roślina ta jest stosunkowo łatwo uszkadzana przez przygruntowe przymrozki.

reklama
Baner Bayer maj-2025-Rhapsody
reklama
baner MChale

Wymagania termiczne soi

Soja wykazuje dwa krytyczne okresy rozwoju o dużych wymaganiach termicznych. W okresie od siewów do wschodów niska temperatura może przedłużyć okres kiełkowania nawet do 45 dni i znacznie ograniczyć wschody. W fazie kwitnienia przy spadku temperatury poniżej 10 ºC soja nie kwitnie, a utrzymująca się temperatura poniżej 24 ºC opóźnia kwitnienie roślin. Temperatura wpływa w znacznym stopniu na plon nasion oraz na jego parametry jakościowe.

Soja to roślina dnia krótkiego, a światło w jej uprawie stanowi jeden z czynników ograniczających uprawę soi w Polsce. W warunkach dnia długiego soja opóźnia kwitnienie, przedłużając wegetację, co może prowadzić do problemów ze zbiorem, o czym decyduje duża wilgotność nasion. Występujące w sezonie wegetacyjnym mniejsze ilości opadów oraz wyższa średnia temperatura dobowa sprzyjają gromadzeniu białka w nasionach soi. Z kolei wyższe opady atmosferyczne oraz niższe temperatury sprzyjają gromadzeniu tłuszczu w nasionach soi. W warunkach klimatycznych Polski obecnie soja nie jest atakowana przez żadne groźne szkodniki, jak również przez choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe. Odmiany wczesne dojrzewające we wrześniu nie wymagają desykacji.

reklama
Baner SumiAgro

Jakie nawożenie przedsiewne w uprawie soi?

Soja pobiera duże ilości składników pokarmowych z gleby. Roślina ma duże potrzeby pokarmowe, szczególnie w stosunku do fosforu i potasu. W celu wytworzenia 1 tony nasion wraz z plonem ubocznym soja pobiera około 70 kg N, 17 kg P2O5, 30 kg K2O, 10 kg MgO, 20 kg CaO i 4 kg S. W przypadku uprawy soi na glebach o bardzo dużej zasobności w fosfor i potas można zrezygnować z nawożenia tymi składnikami pokarmowymi. Z kolei na glebach o średniej zasobności w fosfor i potas zalecane jest zastosowanie 40 – 50 kg P2O5/ha i 60 – 80 kg K2O/ha. Na glebach o niskiej zasobności nawożenie mineralne fosforem i potasem należy zwiększyć do 70 kg P2O5/ha i 120 kg K2O/ha.

Nawożenie azotowe w uprawie soi

W uprawie soi należy bardzo ostrożnie podchodzić do nawożenia azotowego. Przy prawidłowo prowadzonej symbiozie roślin z bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum soja może pokryć nawet do 70% swoich potrzeb pokarmowych w stosunku do azotu. Na stanowisku należycie zaszczepionym bakteriami Bradyrhizobium japonicum wskazana jest przedsiewna aplikacja dawki startowej azotu na poziomie 30 kg N/ha.

W uprawie soi z nawozów azotowych zalecane jest stosowanie nawozów zawierających szybko działającą formę azotanową, np. saletry amonowej lub RSM. W celu wykorzystania genetycznego potencjału plonotwórczego oraz na stanowisku po zbożach i na stanowiskach mniej zasobnych w azot wskazane jest nawożenie tym makroskładnikiem. Przy słabym tworzeniu się brodawek, na glebach ubogich w próchnicę i azot mineralny zalecane jest w okresie pojawiania się pąków kwiatowych pogłówne zastosowanie azotu w dawce 40 – 50 kg/ha, najlepiej w postaci saletry amonowej.

Dokarmianie dolistne soi

Na glebach o małej zasobności w magnez i siarkę soja wymaga dokarmiania tymi składnikami pokarmowymi 1 – 2 razy w trakcie wegetacji roślin, np. w formie siarczanu magnezu. Optymalne dokarmianie soi mikroskładnikami poprawia plon i jego parametry jakościowe.

W okresie wegetacji wymaga dokarmiania cynkiem, molibdenem i borem. Zabieg dokarmiania zalecany jest w fazie tworzenia pąków kwiatowych. W uprawie tej rośliny nie zaleca się aplikacji miedzi i manganu. Wynika to z faktu, że miedź hamuje wzrost włośników, co przekłada się na brodawkowanie, z kolei mangan wykazuje toksyczność w stosunku do bakterii brodawkowych.

reklama
baner MChale
reklama
baner SDF
reklama
Baner Agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI